Ako niste čuli za ‘pijano pile’, onda će vas ovaj recept, odnosno način pripreme oduševiti!
Doduše, reč ‘pijano’ morate uzeti sa zadrškom jer se radi više od tehnici pripreme.
Potrebno vam je celo pile. Operite ga lepo i prosušite. Umešajte začine po izboru, bio začin, biber, beli luk i šta još volite i time natrljajte celo pile.
Pile postavite na veliku limenku piva koju ste odlili do pola. Zašto na limenku? Zato što odlično glumi vertikalni nepokretni ražanj i piletina bude spolja ravnomerno ispečena, a unutra prijatno sočna.
Stavite pile na limenku i sve to zajedno u neki dublji pleh i postavite ga na donju rešetku šoreta i pecite ga oko sat vremena na 200 stepeni.
Pile će se peći, a pivo će izlaziti i “zalivati” vašu piletinu i dati joj prijatan ukus.
Da li je pile dobro pečeno možete proveriti tako što ga nožem probodete kod bataka do kosti i malo razdvojite meso. Ako meso nije krvavo ili crveno, pile je pečeno i spremno za posluživanje.
Za to vreme preostalo pivo sipajte u neki dublji sud, dodajte sos za roštilj i soja sos. Pustite da provri i malo se zgusti. Ovim sosom prelite piletinu i vratite na još 20 minuta da se zapeče.
Uz ovako pečenu piletinu možete poslužiti prženi ili pečeni krompir ili grilovano povrće.
Prijatno!