Prošlog vikenda mnogi od nas su izašli, popili million piva, odlučii da naruče klopu, pojeli je, a onda smo odlučili i da popijemo vino, prospemo vino, obrukamo se, a onda pozovemo svima još jednu turu piva. Nekoliko sati kasnije probudili smo se i pomislili, molim te dragi bože, daj da ovo bude znoj, a ne pišaćka.
Onda kada smo ustanovili jesmo li se ili nismo upišali, zgrabićemo telefon i ukucati večito pitanje u Google: Da li možeš da umreš od mamurluka?
Doktor Džejms Sioks, direktor Kliničke toksikologije Nacionalnog instituta za Integrativnu medicinu, može da odgovori na ovo pitanje. Toksikologija istražuje kakve efekte imaju otrovi iz okoline i endogeni otrovi na telo. Ukratko, on je ekspert za to šta nam otrovne stvari rade kada sa njima dođemo u kontakt, greškom ili pomešanim sa sokom od ananasa.
Kada samo ga pozvali i odmah jasno i glasno pitali da li može da se umre od mamurluka, on nas je odmah uverio, “Ne, ne od mamurluka”. Objasnio je da je većina opasnosti od pijenja, noć pre, ne jutro posle. Ali nas je upozorio, “Moguće je da unesete toliko veliku količinu alkohola da to postane toksično za sistem.” Međutim, ako uspete da se probudite sledećeg jutra, a da se niste otrovali od alkohola, verovatno ste ok.
Drugim rečima, jednom kad povratite svest, uglavnom ste izvan opasnosti. Ali ipak ni tada se niste izvukli 100 odsto, simptomi koje imate od mamurluka mogu da trigeruju neke druge stvari. Alkohol vas tera da pišate puno jer se sjebe sa vasopresinom, hormonom koji čini da ne želite da piškite. Kada puno piškite, gubite so, kalijum, izlaze vam elektroliti i to vam sjebava srce i bubrege. A ako u isto vreme i povraćate, sve ovo vam se duplira. Sve to vodi ka dehidraciji, koja može da vas ubije.
Ali uz sav ovaj fizički bol, nemojmo zanemariti paralizujuću anksioznost, depresiju i osećaj besmisla koji prati najgore mamurluke. Doktor Sioks nam objašnjava da piće ima način da se meša sa putevima komunikacije u mozgu: “Zavisi od osobe i drukčijih nervnih puteva, ali ako naginjete ka anksioznosti ili depresiji, mamurluci mogu to da trigeruju”. Ovo se dešava najviše zbog toga što je alhokol depresiv. Kako umirujući efekti pića krenu da popuštaju, tvoje telo počinje da pretvara alkohol u acetaldehid. Acetaldehid (etanal) je prosto rečeno sranje. Prvo, uništava vitamin B u telu, a nedostatak ovog vitamina je razlog zašto vam je muka kada ste mamurni.
Pored toga, utiče i na nivo dopamina u telu – hemikalije u mozgu zbog koje voliš sve one obogaljene kućne ljubimce koje viđaš na Instagramu. Kombinacija nedostatka ove dve stvari te čini depresivnim i pod ogromnim si stresom. Opet, ovo jeste odvratno, ali nije smrtonosno. Ali, dok ti jedan mamurluk ne može ništa, osim što ćeš dehidrirati i osećati se kao govno, mamurluk za mamurlukom je loša ideja. Unošenje ogromne količine alkohola jedan dug vremenski period oštećuje srce, izaziva nerugularnosti u krvotoku i povišeni pritisak. Najstrašnije što može da izazove je prestanak rada srce ili šlog. Ukratko, napravi pauzu između alkoholisanih noći. Ako ovo čitaš dok goriš u paklu noćne more mamurluka, dobra vest je da ne možeš da umreš. A loša vest je isto to – ne možeš da umreš.
Vice.com
ilustracija: Image courtesy of hyena reality at FreeDigitalPhotos.net