Donosimo vam tradicionalni recept za kolač sa višnjama – mnogima omiljeni kolač još iz detinjstva…
Ovaj kolač se najčešće pravi sa višnjama, ali za njega možete koristiti i neko drugo voće, poput malina, jagoda, šumskog voća i slično.
Za kolač sa višnjama biće vam potrebno:
- 500 – 600 gr višanja
- malo griza
- 6 jaja
- 200 ml ulja
- 200 ml jogurta ili mleka
- 300 gr kristal šećera
- vanilin šećer
- 300 gr mekog brašna
- prašak za pecivo
Ukoliko koristite višnje iz zamrzivača, nakon odleđivanja ih dobro ocedite. Možete ih malo osušiti kuhinjskim papirnim ubrusom. Zatim višnje uvaljati u malo brašna i griza, kako kasnije ne bi pale na dno kolača.
Odvojite belance od žumanca u dve činije. Počnite da mutite belanca mikserom. Kada budu umućena do pola, počnite da postepeno dodajete šećer. Mutite belanca sa šećerom sve dok ne dobijete čvrst sneg.
U drugoj činiji umutite mikserom žumanca. Sada možete da odložite mikser, jer vam više neće trebati.
Uz pomoć špatule za kolače ili žice dodajte polako žumance u belance i lagano promešajte. Zatim uz stalno lagano mešanje dolijte polovinu ulja, pa brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i na kraju ostatak ulja. Mešajte sve dok ne dobijete finu, gustu i ujednačenu masu.
Testo sipajte u nauljenu i pobrašnjenu posudu za pečenje. Nemojte sipati sve, već ostavite malo sa strane. Poređajte polovinu višanja odozgo. Malo ih utisnite u masu, a onda poređajte odozgo preostale višnje.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa pecite kolač 10 minuta. Zatim ga izvadite i prelijte ostatkom testa, kako biste prekrili sve višnje i poravnali kolač. Zatim ga vratite u rernu i pecite još 40 minuta na 160 stepeni. Kolač je gotov kada se odvoji od zidova posude i dobije braon boju.
Kolač sa višnjama izvadite iz pleha na tacnu da se hladi. Kada je kolač ohlađen, pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.
Prijatno!
besnopile.rs / youtube