RECEPT: Supa sa ćuretinom i knedlama
POTREBNO:
-2 manje glavice crnog luka
-1 cureci batak sa karabatkom
-1 ćureća leđa
-2 korena šargarepe
-2 korena pastrnaka
-1 koren peršuna
-malo korena celera
-1 čen belog luka
-5-6 zrna bibera
-suvog začina po ukusu
-peršunovo ili celerovo lišće
-1 mala keleraba
Za griz knedle sa praskom za pecivo:
-2 jaja
-2 kašike ulja
-oko 7 kašika griza/pune kašike
-pola kašičice praška za pecivo
-na vrh noža soli
PRIPREMA:
U dublju šerpu ili lonac staviti ćuretinu,naliti vodu i krčkati da tek počne da omekšava.Dovoljno je 10 minuta.Dodati pečen luk na plotni,oguljenu zelen/veće komade,ako imate sitniju zelen stavite više.
Stavite beli luk,biber,začin i nalite vodu.Vode treba da prekrije duplo-oko 4,5 litara vode.Od ove količine se dobije oko 3,5 litara supe.
Kada supa počne da kuva jako,smanjimo na nižu temperaturu i krčkakti oko 1,5 sat.Skoro pred kraj dodaje se lišce i još malo kuva.Zatim se procedi i supu od koje smo odvojili zelen i meso zakuvamo knedle.
PRIPREMA KNEDLI:
U jedan dublji tanjir ili činijicu umutiti viljuškom dobro jaja.Dodati griz,ulje,so,i prašak za pecivo.Izmešati,smesa treba da je slične gustine kao tek skuvana palenta.Ostaviti da stoji 20 minuta da se griz stegne i malom kašičicom vaditi knedlice,zaroniti u ključalu supu.Kašičicu pre vađenja knedli zaronite u supu tako će se lepo odvajati.
To radite što možete brže,kuvajte ih još 10-15 minuta u supi.Imajte na umu da će one još narasti i omekšati i kad supu sklonite sa šporeta,treba samo da je poklopljeno.
U supu još iseckajte zelen i poslužite.
Preuzeto sa: Šerpica