Bez obzira da li su u pitanju praznici, slave ili godišnjice, najveći izazov , ali i najviše mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti, predstavlja dekoracija predjela.

Svaka srpska domaćica zna koliko je vremena i energije potrebno za pripremu jela, predjela, kolača i ostalih đakonija kada se priprema svečana trpeza, piše Stvar ukusa.

Bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji.

reklame

Mrsna predjela su zahvalnija jer su prosto raznovrsnija.

Salame, pečenice, čajne kobasice, šunka, razni sirevi… na raspolaganju je veliki izbor boja i oblika koje možemo aranžirati na najraznovrsnije načine.

Ali, prilika vrlo često zahteva i posnu trpezu.

Evo naših predloga za serviranje predjela.

Dekoracija predjela sa jajima

Pečurkice

Potrebno vam je 10 jaja, 100 g šunke, 50 g majoneza, peršun, paradajz.

Jaja tvrdo skuvajte i zasecite ih s jedne strane. Izvucite žumanca i stavite u posudu. Iseckanu šunku, majonez i peršun koji ste naseckali lepo umešajte i tom smesom punite jaja.

Operite nekoliko paradajza i presecite ih na pola. Stavite polovine preko punjenih jaja. Majonez iskoristite za crtanje tufnica preko paradajza da biste dobili izgled pečuraka.

Podloga za ove pečurke može biti sveža zelena salata.

Mišići

Jaja koja ste skuvali i oljuštili možete iskoristiti i za druge dekorativne oblike npr. možete da napravite miša.

Napravite kružiće od rotkvica i pričvrstite za jaje kako biste dobili uši za jestivu figuricu miša.

Oči mogu biti zrna bibera, a njuška paradajz ili vlašac.

Kao podloga može vam poslužiti zelena salata, kao i list kačkavalja.

Dekoracija predjela sa povrćem

Ako nemate dovoljno vremena, a ipak želite da goste iznenadite lepo dekorisanom hranom, ovaj trik će vam sigurno biti od koristi.

Punjeni paradajz

Potrebno vam je: kilogram paradajza i 300g sremskog sira.
Priprema: Paradajz operite i oštrim nožem odsecite vrhove. Izdubite paradajz kašikom i napunite sremskim sirom. Poređajte na tanjir i ukrasite peršunom.

Ruska salata

Nezaobilazan prilog na svim svečanim trpezama je svakako ruska salata.
Lako se priprema, a veoma je ukusna i može vam poslužiti i kao zamena za obrok.

Postoje posna i mrsna verzija ove popularne salate.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.