Hrana

Svi oni ostaci povrća i voća koje vi izdvojite za bacanje ne pripadaju u smeću. Puni su vitamina i super ukusa, zato je korisno da naučite kako da ih iskoristite.

Većina ovih predloga neće vam uzeti mnogo vremena, a mogu vam pomoći da uštedite i da stvarate manje otpada, Lifepress Magazin

Voće

reklame

Sve što znate o mršavljenju je pogrešno

Organsko voće i povrće je u suštini 100 odsto iskoristivo. Citrusi (limun, limete, pomorandže, grejpfrut), koje vrlo često koristimo možemo iskoristiti na mnoštvo načina. Ekstrakt citrusa u prahu je odličan dodatak keksu i kolačima. A, pravi se sasvim jednostavno. Narendate koricu (dobro opranu i očišćenu) nekog citrusnog voća i ostavite na papir da se suši 3 do 4 dana. Kada korica bude u potpunosti suva, samo je sameljite u blenderu. Taj prah možete mešati sa šećerom da biste dobili super mirisne ukuse za kolače. A prah od limunove korice odlično se slaže sa mlevenim biberom – fenomenalan je začin za pečenja.

Kada iscedite limun ili oljuštite pomorandžu, koru nikada ne bacajte, samo je slažite u vrećice i stavljajte u zamrzivač. Možete zamrznuti i celi limun – posle ga je mnogo lakše narendati.

Kore možete potapati i u ulje, med ili sirće. Ako ih stavljate u maslinovo ulje najpre ih morate usitniti i malo izgnječiti tučkom u avanu, pa ostaviti u teglici sa uljem 6 sati pre proceđivanja. U medu ili sirćetu ih ostavljajte što duže – dok ne dobijete željeni ukus, pa posle samo odstranite kore.

Povrće

tikvice, krastavac, povrće, foto pixabay

Od ostataka povrća možete napraviti bujone. U ove supe možete dodavti i sveže začinsko bilje ili ostatke tvrdog sira.
Čišćenje

Tu je posebno limun na prvom mestu. Uz sirće, so i sodu bikrabonu on je vladar čistih kuhinja i kupatila. Mesta koja su prljava ili na kojima se uhvatili ostaci kamenca i vode možete očistiti ako poprskate solju ili sodom bikarbonom i oribate isceđenim polovinama limuna.

Kore od nara su odlične za farbanje odeće. U posudu od nerđajućeg čelika stavite vruću vodu i kore nara. Ostavite da odstoji preko noći. Sledeći dan stavite tu mešavinu da krčka kratko na šporetu, pa uklonite kore i stavite mokru takninu. Ostavite da krčka sat vremena, pa sklonite i ostavite tkaninu u toj boji preko noći Sledeći dan izvadite iz šerpe i isperite u hladnoj vodi.

Hrana za dušu

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.