Danas je ponuda sokova široko rasprostranjena. Ima uvoznih, a ima odličnih domaćih fabrika.

Mada ovako spremljen gusti sok od jabuke kada se dobro ohladi, lepši ne postoji! Uz malo truda, dobija se gusti sok dostojan onih na rafovima, i bolji – znamo šta u njega ide. Recept je stari i više puta isproban.

4kg jabuka
10 l vode
1kg šećera

reklame

Flaše dobro oprati, staviti ih u hladnu rernu i uključiti na 100 stepeni.

Jabuke oguliti, očistiti od semenki, iseći na stinije komade i staviti u veliki lonac. Dodati vodu, pa staviti da proključa. Kuvati dok se jabuke ne skuvaju. Štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom ispasirati jabuke. Dodati šećer, pa kuvati još 10-15 minuta da se šećer lepo rastopi i sjedini sa sokom.

Vreo sok sipati u vrele flaše. Zatvarati ih poklopcima i potrpati u neko staro ćebe, da se polako hlade.

Čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Nakon što se flaša načne, držati je u frižideru. Sok piti dobro rashlađen.

Napomena: ukoliko se želi dobiti gušći sok, upotrebiti više voća, a šećer korigovati po ukusu.

Kuhinja zaposlene žene

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.