Danas je ponuda sokova široko rasprostranjena. Ima uvoznih, a ima odličnih domaćih fabrika.
Mada ovako spremljen gusti sok od jabuke kada se dobro ohladi, lepši ne postoji! Uz malo truda, dobija se gusti sok dostojan onih na rafovima, i bolji – znamo šta u njega ide. Recept je stari i više puta isproban.
4kg jabuka
10 l vode
1kg šećera
Flaše dobro oprati, staviti ih u hladnu rernu i uključiti na 100 stepeni.
Jabuke oguliti, očistiti od semenki, iseći na stinije komade i staviti u veliki lonac. Dodati vodu, pa staviti da proključa. Kuvati dok se jabuke ne skuvaju. Štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom ispasirati jabuke. Dodati šećer, pa kuvati još 10-15 minuta da se šećer lepo rastopi i sjedini sa sokom.
Vreo sok sipati u vrele flaše. Zatvarati ih poklopcima i potrpati u neko staro ćebe, da se polako hlade.
Čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Nakon što se flaša načne, držati je u frižideru. Sok piti dobro rashlađen.
Napomena: ukoliko se želi dobiti gušći sok, upotrebiti više voća, a šećer korigovati po ukusu.