Recept za kolutove od luka iz rerneTzv. ‘onion rings’ su veoma popularna grickalica u SAD-u.
Obično ih umaču u kečap, a uz njih se sjajno slaže pivo. Onion rings se inače prže u ulju, budu fenomenalno hrskavi i zarazni. Ja sam ih pekla u rerni i zahvaljujući sastavu mase u koju se umaču, zadržali su hrskavost. Jedini nedostatak ovakve pripreme je sporost, jer na jedan pleh od rerne može stati jedna glavica luka, a to je dovoljno za dve osobe. Ako imate veće društvo, trebaće vam bar tri ture.
Sastojci
– 1 velika glavica luka
– 500 ml kefira (može i jogurt)
– 2 belanceta
– 40 g integralnog pšeničnog brašna
– 60 g kukuruznog brašna
– 30 g prezli
– 1/2 kašičice soli
– 1/4 kašičice bibera
– 1/4 kašičice aleve paprike
– oko 50 ml ulja
Luk očistite i osecite na kolutove. Kolutove razdvojite u prstenove. Stavite ih u činiju i prelijte kefirom tako da luk bude bar delimično potopljen. Ostavite da stoji 4-5 sati ili preko noći. Sudeći po autorki originalnog recepta ovaj korak je važan i učiniće luk mekšim.
Uključite rernu na 220 °C. Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje (nije neophodno) i malo poprskajte uljem.
U jednoj činijici viljuškom umutite belanca da samo malo zapene. U drugoj, široj, a plićoj činiji izmešajte obe vrste brašna, prezle, so, biber i alevu papriku.
Prstenove luka vadite iz kefira, malo ocedite, umačite u belanca, pa u smesu od brašna tako da se oblože sa svih strana. Ređajte ih na pripremljeni pleh i nastavite dok ne potrošite sav luk. Poređan luk poprskajte sa uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Nakon tog vremena izvadite pleh, kolutove luka okrenite i pecite još 5-10 minuta. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Služite čim se malo prohladi, tada su najukusniji. Možete napraviti sos od kisele pavlake, kojoj dodajte malo domaćeg kečapa ili paradajz sosa, so i biber.