9 NAČINA DA SE IZBORITE SA NEZADOVOLJSTVOM: Ne tražite sreću u materijalnim stvarima

0
297

Tražimo sreću u materijalnim stvarima, a kada je nema patimo! Otkrivamo vam 9 tajni koje će vam pokazati put ka pravoj sreći i ispunjenom životu…

“Uočite svoju vrednost i svoju celovitost nezavisno od posla kojim se bavite.” – Marie Chapian.

Knjiga psihoterapetukinje Marie Chapian “Ostati srećan u nesrećnom svetu” navodi na preispitivanje pogleda na svet, kao i na kvalitet života koji vodimo.

Uz odgovarajuće tehnike opuštanja, bitan je i način na koji pristupamo stresu. Sopstvenim stavovima utičemo na to da, negativno iskustvo stresa pretvorimo u nešto pozitivno. Usled stresa, straha, ozlejeđenosti, nezadovoljstva sobom i sopstvenim životom itd. – odvajamo se od svoje suštine koristeći različite mehanizme odbrane.

Jedan od tih mehanizama je i orijentisanost samo na posao, rad i uspeh. Ukoliko shvatite da posao, kompanija i uspeh nisu najbitnije stvari u vašem životu, neće vam se desiti da potiskujete emocije, udaljite se od prijatelja, ograničite sopstvene užitke i samim tim izgubite čovečnost, sve više ličeći na ono što vas najviše okupira.
U knjizi “Ostati srećan u nesrećnom svetu” autorke i psihoterapetkinje Marie Chapian, posebno poglavlje posvećeno je upravo odnosu između napornog rada i sreće i uspostavljanju balansa između to dvoje.

Navodimo 9 načina da pronađete sreću u vrtlogu posla, rada i jurnjave za uspehom i novcem:

1. Prihvatite odgovornost za posao kojim se bavite kao i za promenu tog posla.

Pre svega je potrebno da razmislimo o tome zbog čega radimo određeni posao i koji su razlozi zbog kojih ostajemo u njemu. Mnogi rade poslove koje ne vole ali u tome istrajavaju zbog plate. Jedan od osnovnih ključeva za sreću je da sagledamo svoje mesto i gde pripadamo, ali i da budemo spremni da prepoznamo i prihvatimo odgovornost i promene.

2. Definišite svoje želje.

Možete da napravite spisak sopstvenih želja (“kopajte” po detinjstvu, neostvarenim snovima ali zabeležite i najnovije želje). Ostvarene želje precrtajte. U svemu ovom, od velike važnosti je da razlikujete želje od ciljeva. Ciljevi, za razliku od želja uvek imaju definisano vreme ostvarenja i “faktor dostignuća”. Odredite najprioritetnije i najznačajnije želje i fokusirajte se na to da ih pretvorite u ciljeve sačinjavajući konkretne planove.

Pročitajte i  Ovde leži tajna privlačnosti lepšeg pola: 10 navika izuzetno zavodljivih žena

3. Šta da radite kada vaš posao postane vaš identitet.

“Fanatici rada oba pola u potpunosti se poistovećuju sa svojim radom. Njihov rad, odnosno posao, je čitav njihov identitet.”

“Fanatik rada ne poznaje divotu unutrašnjeg mira.”

“… radoholiku je teško da nađe vremena da bude zadovoljan svojim životom.”

Ukoliko se prepoznajete u ovim rečenicama, potrudite se da shvatite da “nema potrebe da činimo nešto izuzetno da bismo zaslužili sreću; treba samo da imamo poverenja u sebe, uviđajući da su bez nas samih naše moći i naše sposobnosti bukvalno bezvredne.” – Marie Chapian

Tražimo sreću u materijalnim stvarima, a kada je nema patimo! Otkrivamo vam 9 tajni koje će vam pokazati put ka pravoj sreći i ispunjenom životu…

4. Kako da postignete uspeh

Iako vlada opšteprihvaćeno uverenje da je uspeh proizvod teškog i ozbiljnog rada, ipak, lestivce uspeha sačinjene su od drugog “materijala”. Težak rad – sam po sebi, ne predstavlja način za ostvarenje snova i ciljeva. Ono što je zapravo ključno je da razvijemo svest o ličnim ciljevima i da dobro organizujemo vreme. Ključni sastojci su: samopouzdanje, planiranje, ciljevi, istrajnost i pomoć sa strane. “Bez obzira na to koliko visoke ambicije gajimo, težak rad ne može biti zamena za kompetentnost.”

Kako da izbegnete stres na poslu: ove 3 stvari treba da uradite kada vas kolega nervira…

5. Upoznajte sebe i slušajte glas svog srca.

Potrebno je da pre svega slušamo glas svog srca i da shvatimo da, čak i ako smo na “dnu lestvice” to je sasvim u redu. Ne smemo da zanemarujemo glas koji nam objašnjava ko sam to “Ja”. Pod spoljnim pritiskom i težnjom za tim da postanemo bolji, zanemarujemo ličnu sreću i težimo za unapređenjima koja nas zapravo uvode na jedan novi nivo – nivo nekompetentnosti – na kom živimo u strahu da nismo dorasli. Povlačeći se u ambiciju, postajemo fanatici rada. Usled svega toga dolazi do osećaja neprihvaćenosti, nezadovoljstva, ali i mentalne, fizičke i emocionalne istrošenosti i namučenosti.

(NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANICI)


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.