13. Svako treba da smatra svoje telo neprocenjivim darom od svih onih koje najviše voli, veličanstvenim umetničkim delom. Neopisiva lepota, tajna koja leži u zamisli ljudskog postojanja toliko je suptilna da je reč, disanje, pogled, čak i misao mogu da povrede. Neurednost koja umnožava bolest i smrt nije samo samouništavajuća, već i neverovatno amoralna navika.

14. Posekao sam prst i on krvari: taj prst je deo mene. Vidim bol prijatelja, i taj bol i mene boli: mi smo jedno sa prijateljem. I gledajući povređenog neprijatelja, čak i onoga za koga bih najmanje žalio u čitavom Univerzumu, ipak osećam tugu. Zar to ne dokazuje da smo svi samo čestica jedne celine?

reklame

15. U stalnoj samoći, um postaje oštriji. Da bi se mislilo i pronalazilo, nije potrebna velika laboratorija. Ideje se rađaju u uslovima odsustvu uticaja spoljašnjih uslova na um. Tajna pronalazaštva je u samoći. U samoći se rađaju ideje.

16. Ne postoji ništa što bi moglo privući ljudsku pažnju i zaslužuje da bude predmet proučavanja više nego priroda. Razumeti njen ogroman mehanizam, otkriti njene stvaralačke snage i znati zakone koji upravljaju njom je najveći cilj čovečjeg razuma.

17. Nije veliko zlo ako student pogreši; ali ako veliki umovi greše, svet će skupo platiti njihove greške.

18. Kada sam bio suočen sa nekim iscrpljujućim zadatkom, radio bih na njemu i vraćao se ponovo i ponovo dok ga ne bih završio. Tako sam praktikovao dan za danom, od jutra do noći. Isprva je to zahtevalo snažan mentalni napor usmeren protiv sklonosti i želja, ali kako su godine prolazile, ovo suprostavljanje je slabilo, i na kraju moja volja i želja postale su jedno i isto. Takve su one i danas, i to je tajna svih mojih uspeha.

19. Intuicija je nešto što je ispred tačnog znanja. Naš mozak poseduje, bez sumnje, veoma osetljive nervne ćelije, koje nam omogućavaju da osetimo istinu, čak i kada je još uvek nedostupna logičnim zaključcima ili drugim mentalnim naporima.

20. Ne pravim crteže, ne pravim makete. U glavi kreiram crtež, po njemu, misaono sastavljam uređaj, testiram ga i puštam u rad. Za 20 godina rada, rezultati misaonih ispitivanja i ispitivanja tog uređaja u radionici uvek su dali
iste rezultate.

21. Ovo je paradoksalno, ali je istina, kada kažu da što više znamo, to više neznajući postajemo u apsolutnom smislu, jer tek kroz prosvetljenje postajemo svesni svojih ograničenja.

22. Kada se prirodna želja razvije u žudnju, približavanje cilju ide ogromnim koracima.

23. Naše mane i naše vrline nisu odvojive, kao sila i materija. Ako se razdvoje, čovek više ne postoji.

24. Nijedno društvo ne može postojati i razvijati se bez stroge discipline.

25. Mozak ne vodi stalne zapise, ne sakuplja znanje. Znanje je nešto slično ehu koje narušava tišinu da bi oživelo.

loading...