Recept za liker od višanja: Pravo damsko piće sa dušom!
Recept za liker od višanja: Pravo damsko piće sa dušom!

Čak i ako ste apsolutni amater, ovo piće ćete spremiti lako kao da to činite svaki dan

Svi koji rado piju a još radije poslužuju goste sa likerom od višanja, upravo ovih dana pripremaju ovaj napitak. Rakiju od višanja, liker od višanja ili višnjevaču (kako god da je nazovete) možete da spremite veoma lako. Sve što vam je potrebno je: višnje, šećer ili med, rakija i veća tegla, piše stil.kurir.rs.

Potrebno:

reklame
  • 500 g zrelih višanja;
  • 1 l rakije;
  • 500 g šećera ili meda;

Priprema:

Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer (ako želite zdraviju varijantu onda med), pa preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana.

S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle.

Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite.

Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Deci se ovaj desert ne poslužuje.

Ukoliko želite višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve – tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker. Ukus je neverovatan!

Nemojte da zanemarite ni lekovita svojstva likera od višanja. Naime, višnje pomažu protiv nesanice jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa.

Takođe se savetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.

Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.

loading...