10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici
10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici

Nekada veoma popularana, danas više nisu toliko česta, ali su toliko lepa da je prava šteta da ih roditelji ne daju svojoj deci, ovo su 10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici.

10 starih imena za devojčice:

1. Ruž(ic)a

Ime kraljice cveća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža istovremeno je nežno, romantično i krhko, ali i snažno i upečatljivo, piše zadovoljna.hr.

2. Lidija

Ovo ženstveno ime znači “rođena od Boga”, odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korenu imena je asirska reč luddi koja znači ljudi.

3. Ljub(ic)a

reklame

Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo verovatnije da je nastalo od glagola ljubiti.

4. Mirjana ili Mir(ic)a

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a je najverovatnije nastalo od reči mir. Prema latinskom tumačenju Mira znači predivna.

5. Ver(ic)a

Osnovno tumačenje porekla imena Vera je hrišćanska vrlina, vera, a samo ime može se prevesti kao “ona koja veruje” ili “ona koja je verna”. Prema drugim tumačenja ime pak potiče od latinske reči veritas, što znači istina, pa se Vera može prevesti kao “ona koja je istinita”.

10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem d10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčiciečaku ili devojčici
10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici

6. Jelena

Ime potieče od grčkih imena Elena i Helena koja znače “sunčeva svetlost, sjajna, blistava”, a nosilo ga je nekoliko kraljica u srpskoj istoriji.

7. Zor(ic)a

Ime potieče od pojma koji označava deo dana pre izlaska sunca, odnosno vreme kada se na horizontu pojavljuje slabašna svetlost. Zora tako simboliše kraj mraka i početak svetlosti. Kao simbol lepote, zora je bila inspiracija mnogim umetnicima.

8. Nada

Potiče od imenice nada koja znači uverenje u pozitivan ishod događaja i okolnosti u životu.

9. Danica

Ime Danica je slovenskog porekla, a nastalo je kao narodni naziv za Veneru – zvezdu Danicu. Izvedeno je od reči dan, a ljudi su Veneri dali baš to ime jer je njen sjaj moguće videti i po danu, rano ujutru ili uveče, odmah po zalasku sunca. U češkom i slovačkom jeziku ovo naziv za zoru.

10. Jasna

Ime je nastalo od prideva jasna koje znači svetla, sjajna. Ovo ime odiše pozitivnošću, optimizmom i šarmom.

10 starih imena za dečake:

Postoje neka muška imena koja su pre nekoliko decenija bila vrlo popularna, ali ih danas roditelji vrlo retko daju svojim mališanima. Ipak, ovih 10 retro imena zaslužuju opet da budu popularna…

Donosimo vam 10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku i za koja želimo da vrate staru slavu:

10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici
10 starih imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku ili devojčici

1. Janko

Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači ‘nosilac svete blagodati’ ili ‘u milosti Jehovinoj’. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

2. Milutin

Ovo lepo starinsko ime slovenskog porekla potiče od prideva “mio”. Ime se pominje još u 9. veku u imenu čelnika u vojsci kralja Radoslava. Varijacija ovog imena su Milo, Miloš, Milun, Milojko.

3. Ivica

Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači ‘Bog je milostiv’, s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Zlatko

Ime nastalo od imenice ‘zlato’, zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime posjeduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu.

5. Nenad

Naše domaće ime nastalo od glаgolа nаdаti se s negаcijom. Ime je davano djeci koja su došla na svijet nenadano, iznenadno.

6. Neven

Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvijetu, a prema drugoj teoriji od izvedenice glagola venuti, odnosno ‘onaj koji ne vene’ – vječno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pjesmi Novih fosila “Neveni žuti”, kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nježno a opet moćno ime. Pročitajte i 10 ženskih retro imena za koja želimo da vrate staru slavu.

7. Ozren

Ime nastalo od arhaičnog glagola ‘ozreti se’, ‘pogledati se’, u prenesenom značenju ‘onaj koji ima oštar pogled’.

8. Đurađ

Varijanta grčkog imenа Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od “geōrgós” ili “jeorgós” što znači “zemljoradnik”. Ovo ime je u raznim varijantama popularno u raznim zemljama: Đorđe, Džordž, Horhe, Žorž, Juraj itd.

9. Branko

Staroslavensko ime izvedeno od glagola ‘braniti’, odnosno od imena Branislav i Branimir.

10. Nikola

Ime u hrvatski jezik dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno od grčkog Nikolaos, a sastoji se od dvije riječi: nike (pobjeda) i laos (narod). U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca. Od imena Nikola izvedena su imena Niko, Nikica, Nikša, Nino i Ninoslav, piše zadovoljna.hr.

loading...