10 RATNICA KOJE SU PROMENILE ISTORIJU: Ove žene su imale veća muda od svojih savremenika

1. Artemisija I od Karije

Nazvana po boginji lova Artemidi, Artemisija je u 5. veku pre Hrista bila kraljica Halikarnasusa, kraljevstva koje se prostiralo na teritoriji današnje Turske. Ipak, najpoznatija je bila po reputaciji komandanta mornarice i saveznice persijskog kralja Kserksa, u njegovoj invaziji na staru Grčku. (Da, baš ona koju tumači Eva Grin u drugom delu blokbastera “300”).

Svoje najveće dostignuće ostvarila je u bici kod Salamisa, gde je razbila grčku flotu. Herodot je pisao o njenim herojskim podvizima na moru, opisavši je kao odlučno i neverovatno inteligentnu ratnicu.

reklame

artemisia

Ipak, nije stradala u nekoj od slavnih bitaka, već – zbog ljubavi. Legenda kaže da je toliko bila zaslepljena ljubavlju prema muškarcu koji ju je ignorisao, da ga je oslepela u snu. Kada ju je on još više prezreo nakon tog čina, odlučila je da se izleči od ljubavi prema njemu, i to mitološkim kamenom u Leukasu, u Grčkoj, za koji se verovalo da može da slomi ljubav.

Umesto toga, slomio je Artemisijin vrat.

2. Jovana Orleanka

Jovanka-Orleanka

Ne samo legendarna ratnica, već i rimokatolička svetica, Jovanka je bila još uvek devojčica kada su je vizije arhangela Mihajla navele da pristupi vojsci francuskog kralja Šarla VII i pomogne u naporima da se oslobodi od engleske okupacije u periodu Stogodišnjeg rata.

U početku ismevana i prezrena od muškaraca vojnika, i te kako su je ozbiljno shvatili ozbiljno posle prekida devetodnevne okupacije Orleana. Sa svega 17 godina odigrala je ključnu rolu u komandovanju francuskom vojskom.

Englezi su je uhvatili, optužili za jeres, oblačenje u mušku odoru, a njen oklop nazvali “đavoljim”. Spaljena je živa na lomači. Čitavih 460 godina trebalo je da prođe da bi je papa Benedikt XV proglasio sveticom.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.