Danas se gotovo sve može kupiti, ali verujte da će zimnica koju vi napravite biti zdravija, ukusnija i jeftinija

Napravite sve svojim rukama i budite sigurni da će sastojci i začini biti potpuno prirodni, a vaša zimnica od paradajza baš po vašem ukusu, sačinjena bez industrijskih konzervanasa i veštačkih aroma.

ZIMNICA OD PARADAJZA zeleni-paradajz

reklame

ZELENI PARADAJZ

Sastojci

  • zeleni paradajz
  • šargarepa
  • paprika
  • so
  • sirće

Priprema

Paradajz dobro operite i ocedite. Šargarepu očistite i isecite na kolutove. Poređajte u tegle red paradajza, red šargarepe. Prelijte prokuvanom slanom vodom, kojoj ste dodali sirćeta po ukusu. Povežite tegle i čuvajte sa ostalom zimnicom.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---1

PARADAJZ SA POVRĆEM

Sastojci

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 200 g šargarepe
  • glavica crnog luka
  • malo lista celera
  • 2 čena belog luka
  • so
  • peršun
  • konzervans

Priprema

Povrće operite, isecite, posolite i kuvajte 90 minuta uz povremeno mešanje. Potom propasirajte i ponovo prokuvajte dok masa ne postane gusta. Posolite po želji i dodajte seckani peršun i konzervans. Sipajte u suve tegle i povežite celofanom.

 ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---7

ZELENI PARADAJZ SA PAPRIKAMA

Sastojci

  • 3 kg zelenog paradajza
  • 20 crvenih paprika
  • 300 g crnog luka
  • glavica belog luka
  • 2 dl ulja
  • so
  • biber

Priprema

Operite paradajz i paprike. Isecite povrće, prelijte sa malo vode i kuvajte dok ne omekša. Mekano povrće propasirajte pa ponovo kuvajte uz stalno mešanje. Kad masa postane dovoljno gusta, dodajte so, ulje, biber i kuvajte malo dok se ulje ne sjedini sa sa paradajzom. Sipajte dok je vrelo u zagrejane tegle, poređajte u zagrejanu rernu i ostavite dok se na površini ne uhvati korica. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi pa povežite celofanom.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---2

PARADAJZ ZA ĐUVEČ

Sastojci

  • paradajz (količina po želji)
  • paprika (pola količine od paradajza)
  • lišće celera
  • so
  • Priprema

Paradajz i babure potopite u ključalu vodu dva minuta. Izvadite iz vode, ohladite, isecite na komadiće i ređajte u tegle. Na litar mase dodajte kašičicu soli, a potom lišće celera koje ste prethodno potopili u ključalu vodu. Tegle zatvorite, umotajte u krpe, poređajte u šerpu nalivenu vodom i kuvajte pola sata u ključaloj vodi na 100 stepeni.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---8

ZIMNICA OD PARADAJZA SA FEFERONOM

Sastojci

  • 10 kg paradajza
  • kilogram mesnatih babura
  • 6 feferona
  • vezica peršunovog lišća
  • veza celerovog lišća
  • so

Priprema

Paradajz i paprike sameljite. Kuvajte dok ne dobijete gustu masu, a pred kraj kuvanja dodajte so, iseckano lišće peršuna i celera. Kuvajte malo pa kada je dovoljno gusto, sipajte u zagrejane tegle, pokrijte i kada se ohladi, povežite celofanom.

AJVAR OD ZRELOG PARADAJZA

Sastojci

  • 4 kg paradajza
  • 4 glavice crnog luka
  • zelena paprika
  • kašika sirćeta
  • malo cimeta u prahu
  • so

Priprema

Paradajz oljuštite i sitno isecite, dodajte luk isečen na kockice i papriku koju ste samleli. Sve to kuvajte. Kada je upola kuvano, dodajte soli po ukusu, a kada se zgusne, dodajte cimet i sirće. Ohladite i sipajte u tegle, povežite celofanom i držite na hladnom mestu.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---zelenog-paradajza

AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA

Sastojci

  • 5 kg zelenog paradajza
  • 40 crvenih paprika
  • glavica belog luka
  • 2 dl ulja
  • so

Priprema

Kuvajte povrće na blagoj vatri. Kada povrće omekša, ispasirajte ga pa dobijenu masu ponovo kuvajte. Kada počne da se zgušnjava, dodajte ulje i so. Kuvajte dalje dok ne dobijete željenu gustinu. Sipajte u suve tegle, pa stavite u zagrejanu rernu dok se ne uhvati korica. Pospite konzervansom i povežite celofanom.

NEKUVANI AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA

Sastojci

  • 3 kg zelenog paradajza
  • 300 g rena
  • 300 g senfa
  • pola litra ulja
  • so
  • Priprema

Sameljite paradajz, stavite u cediljku koja je pokrivena gazom i ostavite preko noći da se ocedi. Dodajte mu rendani ren, senf, so i ulje. Mešajte dugo dok se ne dobije jednolična masa. Možete i da upotrebite mikser. Ajvar sipajte u tegle. Povežite celofanom.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---87

PAŠTETA OD PARADAJZA

Sastojci

  • 10 kg zrelog paradajza
  • 500 g crnog luka
  • glavica belog luka
  • veza zeleni
  • biber
  • 50 g soli
  • Priprema

Skuvajte povrće, a potom ga propasirajte. Masu stavite na šporet i kuvajte dok ne postane gusta. Kuvano povrće sipajte u tegle koje potom uvijte u krpe i tako stavite da se u velikoj šerpi sa vodom kuvaju oko 20 minuta.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---5

STARINSKI NAČIN KUVANJA PARADAJZA

Zreo paradajz iseći na komadiće, staviti u veliku šerpu, dodati babure, svežanj lista peršuna i celera, nekoliko glavica očišćenog crnog luka i sve kuvati dok se ljuska ne odvoji od paradajza. Paradajz skinuti sa šporeta, propasirati ga kroz cediljku tako da nijedna semenka ne prođe. Proceđen paradajz sipati opet u šerpu, kuvati mešajući neprestano tako da od prvobitne mase ostane pola.
Flaše oprati i osušiti. Boce zagrejati, levkom u njih sipati vreo paradajz. Flaše zatvorite celofanom. Ređajte ih u korpu obloženu ćebadima i ostaviti da prenoće.

SUŠENI PARADAJZ

Zdrav i zreo paradajz preseći na polovine. Poređati ga na dasku da se komadi suše. Uveče paradajz unositi unutra.

PEKMEZ OD PARADAJZA

Sastojci

  • 5 kg čvrstog paradajza
  • 2-3 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • Priprema

Isecite i oljuštite paradajz. Stavite ga da se kuva, s vremena na vreme promešajte dok se sasvim ne raskuva. Ohlađeni paradajz propasirajte i procedite da dobijete kašu. Dodajte so i šećer i kuvajte otprilike jedan sat, a ukoliko želite gušći pekmez i duže. Kipeći pekmez stavite u tegle i pasterizujte.

SOS OD PARADAJZA

Sastojci

  • kilogram paradajza
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • listići bosiljka
  • so
  • šećer

Priprema

Paradajz očistite od peteljki, operite ga, na minut stavite u ključalu vodu i onda oljuštite. Iseckajte beli luk, a paradajz isecite na komadiće, pošto ste uklonili semenke. U šerpu sipajte malo ulja i na tihoj vatri propržite beli luk, dodajte paradajz i listiće bosiljka. Posolite i kuvajte dva sata na tihoj vatri, često mešajući. Sve sastojke zajedno ispasirajte i vratite na ringlu. Dodajte malo šećera i mešajte nekoliko minuta. Sipajte sos u tegle, dodajte malo ulja i hermetički zatvorite. Čuvajte na suvom i mračnom mestu.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---3

SOS OD PAPRIKA I PARADAJZA

Sastojci

  • 1,5 kg paradajza
  • kilogram paprika
  • 1-2 ljuta feferona
  • 3 velike šargarepe
  • beli luk
  • listići bosiljka
  • so
  • Priprema

Stavite paradajz jedan minut u ključalu vodu, a zatim ga oljuštite i isecite na kriške. Prepolovite paprike i feferone, očistite ih, isecite na rezanca, a očišćene šargarepe sitno izrendajte. Oljušteni luk sitno iseckajte, ispržite i dodajte paprike. Pomešajte paradajz i šargarepu i dinstajte na niskoj temperaturi dok se sos ne zgusne. Posolite, dodajte bosiljak, rasporedite u tegle i hermetički zatvorite. Pasterizujte 25 minuta.

KISELI PARADAJZ

Sastojci

  • kilogram sitnog paradajza
  • bosiljak
  • belo vinsko sirće

Priprema

Očistite paradajz, operite ga, dobro osušite i stavite u tegle. Naizmenično slažite sloj paradajza i sloj bosiljka. Prelijte sirćetom i hermetički zatvorite. Držite ih na suvom i mračnom mestu. Posle tri nedelje mogu da se jedu.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---4

ITALIJANSKI SOS OD PARADAJZA

Sastojci

  • 5 kg paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • veći celer
  • peršun
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje
  • so
  • konzervans

Priprema

Očistite paradajz i isecite ga na pola, očistite i isecite šargarepu, celer i luk i sve stavite u posudu. Dodajte usitnjeni beli luk, majčinu dušicu, peršun i dva sata kuvajte na umerenoj vatri. Onda sve to ispasirajte i kuvajte još sat vremena. Tek tada dodajte so i konzervans. Vruć sos stavite u tegle, a kada se ohladi, prelijte ga maslinovim uljem i zatvorite.

KISELO-SLATKI ZELENI PARADAJZ

Sastojci

  • pola kg paradajza
  • 1,5 dl belog vinskog sirćeta
  • 300 g šećera
  • 2 klinčića
  • komadić feferona

Priprema

Paradajz izbodite na više mesta i stavite u tegle. U lonac stavite decilitar sirćeta i dva decilitra vode, pustite da proključa i zatim time prelijte paradajz i ostavite da odstoji 24 sata. Posle toga stavite preostalo sirće da prokuva sa dva decilitra vode, šećerom, klinčićima i feferonom. Kada se šećer sasvim otopi, dodajte paradajz i pustite da kipi na tihoj vatri sve dok paradajz dovoljno ne omekša. Paradajz, zajedno sa tečnošću u kojoj se kuvao, stavite u tegle. Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i mračnom mestu. Može da se jede posle mesec dana.

ZELENI PARADAJZ

Sastojci

  • 5 kg zelenog paradajza
  • 3 l sirćeta
  • 100 g soli
  • 3 l vode
  • ren
  • list vinove loze
  • biber u zrnu

Priprema

Očistite i operite paradajz, stavite ga u teglu i začinite. Zagrejte smesu sirćeta i soli do vrenja, pažljivo prelijte preko paradajza i odmah zatvorite.

ZIMNICA OD PARADAJZA zimnica-od-paradajza---6

PARADAJZ SA BOSILJKOM

  • Sastojci
  • 5-6 paradajza
  • nekoliko listića bosiljka
  • so
  • biber

Priprema

Operite i oljuštite paradajz pa ga na minut uronite u vrelu vodu. Izvadite ga, odmah ohladite pod mlazom vode i dobro ocedite. Stavite cediljku iznad neke posude, pospite solju, biberom i listićima bosiljka. Pustite ih da odstoje 30 minuta da puste svoj sok. Poslažite ih u tegle, zatvorite hermetički i pasterizujte oko 30 minuta u vreloj vodi. Tegle ostavite na suvom i mračnom mestu.

PARADAJZ U SIRĆETU

Sastojci

  • kilogram paradajza
  • 4 dl alkoholnog sirćeta
  • 2 dl vode
  • ren
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • 3 klinčića
  • 2 kašike šećera

Priprema

Male čvrste paradajze dobro operite i na više mesta probodite čačkalicom. Što gušće ih složite u teglu. Sirće, vodu, šećer, ren i sve navedene začine dobro prokuvajte, ohladite i prelijte po paradajzu. Posle dva dana procedite, prokuvajte, ohladite i prelijte ponovo paradajz. Tegle zavežite celofanom. Na isti način možete pripremiti i mali zeleni paradajz.

BAKIN SOK OD PARADAJZA

  • Sastojci
  • 2 paradajza
  • veza celera
  • glavica luka
  • so

Priprema

Paradajz dobro operite, oljuštite i isecite na komadiće. Posolite, dodajte vezu celerovog lista i iseckanu glavicu luka. Dobro izgnječite rukama i promešajte. Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan stavite da se kuva, a kada provri nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta. Sipajte u tople flaše, zatvorite, stavite u veću posudu i obložite. Ostavite nekoliko sati da se hladi i stavite u prikladnu prostoriju. Vrlo je važno da boce budu savršeno čiste i osušene.

stil-magazin.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.