Danas se gotovo sve može kupiti, ali verujte da će zimnica koju vi napravite biti zdravija, ukusnija i jeftinija
Napravite sve svojim rukama i budite sigurni da će sastojci i začini biti potpuno prirodni, a vaša zimnica od paradajza baš po vašem ukusu, sačinjena bez industrijskih konzervanasa i veštačkih aroma.
ZELENI PARADAJZ
Sastojci
- zeleni paradajz
- šargarepa
- paprika
- so
- sirće
Priprema
Paradajz dobro operite i ocedite. Šargarepu očistite i isecite na kolutove. Poređajte u tegle red paradajza, red šargarepe. Prelijte prokuvanom slanom vodom, kojoj ste dodali sirćeta po ukusu. Povežite tegle i čuvajte sa ostalom zimnicom.
PARADAJZ SA POVRĆEM
Sastojci
- 5 kg zrelog paradajza
- 200 g šargarepe
- glavica crnog luka
- malo lista celera
- 2 čena belog luka
- so
- peršun
- konzervans
Priprema
Povrće operite, isecite, posolite i kuvajte 90 minuta uz povremeno mešanje. Potom propasirajte i ponovo prokuvajte dok masa ne postane gusta. Posolite po želji i dodajte seckani peršun i konzervans. Sipajte u suve tegle i povežite celofanom.
ZELENI PARADAJZ SA PAPRIKAMA
Sastojci
- 3 kg zelenog paradajza
- 20 crvenih paprika
- 300 g crnog luka
- glavica belog luka
- 2 dl ulja
- so
- biber
Priprema
Operite paradajz i paprike. Isecite povrće, prelijte sa malo vode i kuvajte dok ne omekša. Mekano povrće propasirajte pa ponovo kuvajte uz stalno mešanje. Kad masa postane dovoljno gusta, dodajte so, ulje, biber i kuvajte malo dok se ulje ne sjedini sa sa paradajzom. Sipajte dok je vrelo u zagrejane tegle, poređajte u zagrejanu rernu i ostavite dok se na površini ne uhvati korica. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi pa povežite celofanom.
PARADAJZ ZA ĐUVEČ
Sastojci
- paradajz (količina po želji)
- paprika (pola količine od paradajza)
- lišće celera
- so
- Priprema
Paradajz i babure potopite u ključalu vodu dva minuta. Izvadite iz vode, ohladite, isecite na komadiće i ređajte u tegle. Na litar mase dodajte kašičicu soli, a potom lišće celera koje ste prethodno potopili u ključalu vodu. Tegle zatvorite, umotajte u krpe, poređajte u šerpu nalivenu vodom i kuvajte pola sata u ključaloj vodi na 100 stepeni.
ZIMNICA OD PARADAJZA SA FEFERONOM
Sastojci
- 10 kg paradajza
- kilogram mesnatih babura
- 6 feferona
- vezica peršunovog lišća
- veza celerovog lišća
- so
Priprema
Paradajz i paprike sameljite. Kuvajte dok ne dobijete gustu masu, a pred kraj kuvanja dodajte so, iseckano lišće peršuna i celera. Kuvajte malo pa kada je dovoljno gusto, sipajte u zagrejane tegle, pokrijte i kada se ohladi, povežite celofanom.
AJVAR OD ZRELOG PARADAJZA
Sastojci
- 4 kg paradajza
- 4 glavice crnog luka
- zelena paprika
- kašika sirćeta
- malo cimeta u prahu
- so
Priprema
Paradajz oljuštite i sitno isecite, dodajte luk isečen na kockice i papriku koju ste samleli. Sve to kuvajte. Kada je upola kuvano, dodajte soli po ukusu, a kada se zgusne, dodajte cimet i sirće. Ohladite i sipajte u tegle, povežite celofanom i držite na hladnom mestu.
AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA
Sastojci
- 5 kg zelenog paradajza
- 40 crvenih paprika
- glavica belog luka
- 2 dl ulja
- so
Priprema
Kuvajte povrće na blagoj vatri. Kada povrće omekša, ispasirajte ga pa dobijenu masu ponovo kuvajte. Kada počne da se zgušnjava, dodajte ulje i so. Kuvajte dalje dok ne dobijete željenu gustinu. Sipajte u suve tegle, pa stavite u zagrejanu rernu dok se ne uhvati korica. Pospite konzervansom i povežite celofanom.
NEKUVANI AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA
Sastojci
- 3 kg zelenog paradajza
- 300 g rena
- 300 g senfa
- pola litra ulja
- so
- Priprema
Sameljite paradajz, stavite u cediljku koja je pokrivena gazom i ostavite preko noći da se ocedi. Dodajte mu rendani ren, senf, so i ulje. Mešajte dugo dok se ne dobije jednolična masa. Možete i da upotrebite mikser. Ajvar sipajte u tegle. Povežite celofanom.
PAŠTETA OD PARADAJZA
Sastojci
- 10 kg zrelog paradajza
- 500 g crnog luka
- glavica belog luka
- veza zeleni
- biber
- 50 g soli
- Priprema
Skuvajte povrće, a potom ga propasirajte. Masu stavite na šporet i kuvajte dok ne postane gusta. Kuvano povrće sipajte u tegle koje potom uvijte u krpe i tako stavite da se u velikoj šerpi sa vodom kuvaju oko 20 minuta.
STARINSKI NAČIN KUVANJA PARADAJZA
Zreo paradajz iseći na komadiće, staviti u veliku šerpu, dodati babure, svežanj lista peršuna i celera, nekoliko glavica očišćenog crnog luka i sve kuvati dok se ljuska ne odvoji od paradajza. Paradajz skinuti sa šporeta, propasirati ga kroz cediljku tako da nijedna semenka ne prođe. Proceđen paradajz sipati opet u šerpu, kuvati mešajući neprestano tako da od prvobitne mase ostane pola.
Flaše oprati i osušiti. Boce zagrejati, levkom u njih sipati vreo paradajz. Flaše zatvorite celofanom. Ređajte ih u korpu obloženu ćebadima i ostaviti da prenoće.
SUŠENI PARADAJZ
Zdrav i zreo paradajz preseći na polovine. Poređati ga na dasku da se komadi suše. Uveče paradajz unositi unutra.
PEKMEZ OD PARADAJZA
Sastojci
- 5 kg čvrstog paradajza
- 2-3 kašike soli
- 2 kašike šećera
- Priprema
Isecite i oljuštite paradajz. Stavite ga da se kuva, s vremena na vreme promešajte dok se sasvim ne raskuva. Ohlađeni paradajz propasirajte i procedite da dobijete kašu. Dodajte so i šećer i kuvajte otprilike jedan sat, a ukoliko želite gušći pekmez i duže. Kipeći pekmez stavite u tegle i pasterizujte.
SOS OD PARADAJZA
Sastojci
- kilogram paradajza
- beli luk
- maslinovo ulje
- listići bosiljka
- so
- šećer
Priprema
Paradajz očistite od peteljki, operite ga, na minut stavite u ključalu vodu i onda oljuštite. Iseckajte beli luk, a paradajz isecite na komadiće, pošto ste uklonili semenke. U šerpu sipajte malo ulja i na tihoj vatri propržite beli luk, dodajte paradajz i listiće bosiljka. Posolite i kuvajte dva sata na tihoj vatri, često mešajući. Sve sastojke zajedno ispasirajte i vratite na ringlu. Dodajte malo šećera i mešajte nekoliko minuta. Sipajte sos u tegle, dodajte malo ulja i hermetički zatvorite. Čuvajte na suvom i mračnom mestu.
SOS OD PAPRIKA I PARADAJZA
Sastojci
- 1,5 kg paradajza
- kilogram paprika
- 1-2 ljuta feferona
- 3 velike šargarepe
- beli luk
- listići bosiljka
- so
- Priprema
Stavite paradajz jedan minut u ključalu vodu, a zatim ga oljuštite i isecite na kriške. Prepolovite paprike i feferone, očistite ih, isecite na rezanca, a očišćene šargarepe sitno izrendajte. Oljušteni luk sitno iseckajte, ispržite i dodajte paprike. Pomešajte paradajz i šargarepu i dinstajte na niskoj temperaturi dok se sos ne zgusne. Posolite, dodajte bosiljak, rasporedite u tegle i hermetički zatvorite. Pasterizujte 25 minuta.
KISELI PARADAJZ
Sastojci
- kilogram sitnog paradajza
- bosiljak
- belo vinsko sirće
Priprema
Očistite paradajz, operite ga, dobro osušite i stavite u tegle. Naizmenično slažite sloj paradajza i sloj bosiljka. Prelijte sirćetom i hermetički zatvorite. Držite ih na suvom i mračnom mestu. Posle tri nedelje mogu da se jedu.
ITALIJANSKI SOS OD PARADAJZA
Sastojci
- 5 kg paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 glavice luka
- veći celer
- peršun
- majčina dušica
- maslinovo ulje
- so
- konzervans
Priprema
Očistite paradajz i isecite ga na pola, očistite i isecite šargarepu, celer i luk i sve stavite u posudu. Dodajte usitnjeni beli luk, majčinu dušicu, peršun i dva sata kuvajte na umerenoj vatri. Onda sve to ispasirajte i kuvajte još sat vremena. Tek tada dodajte so i konzervans. Vruć sos stavite u tegle, a kada se ohladi, prelijte ga maslinovim uljem i zatvorite.
KISELO-SLATKI ZELENI PARADAJZ
Sastojci
- pola kg paradajza
- 1,5 dl belog vinskog sirćeta
- 300 g šećera
- 2 klinčića
- komadić feferona
Priprema
Paradajz izbodite na više mesta i stavite u tegle. U lonac stavite decilitar sirćeta i dva decilitra vode, pustite da proključa i zatim time prelijte paradajz i ostavite da odstoji 24 sata. Posle toga stavite preostalo sirće da prokuva sa dva decilitra vode, šećerom, klinčićima i feferonom. Kada se šećer sasvim otopi, dodajte paradajz i pustite da kipi na tihoj vatri sve dok paradajz dovoljno ne omekša. Paradajz, zajedno sa tečnošću u kojoj se kuvao, stavite u tegle. Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i mračnom mestu. Može da se jede posle mesec dana.
ZELENI PARADAJZ
Sastojci
- 5 kg zelenog paradajza
- 3 l sirćeta
- 100 g soli
- 3 l vode
- ren
- list vinove loze
- biber u zrnu
Priprema
Očistite i operite paradajz, stavite ga u teglu i začinite. Zagrejte smesu sirćeta i soli do vrenja, pažljivo prelijte preko paradajza i odmah zatvorite.
PARADAJZ SA BOSILJKOM
- Sastojci
- 5-6 paradajza
- nekoliko listića bosiljka
- so
- biber
Priprema
Operite i oljuštite paradajz pa ga na minut uronite u vrelu vodu. Izvadite ga, odmah ohladite pod mlazom vode i dobro ocedite. Stavite cediljku iznad neke posude, pospite solju, biberom i listićima bosiljka. Pustite ih da odstoje 30 minuta da puste svoj sok. Poslažite ih u tegle, zatvorite hermetički i pasterizujte oko 30 minuta u vreloj vodi. Tegle ostavite na suvom i mračnom mestu.
PARADAJZ U SIRĆETU
Sastojci
- kilogram paradajza
- 4 dl alkoholnog sirćeta
- 2 dl vode
- ren
- ruzmarin
- lovorov list
- 3 klinčića
- 2 kašike šećera
Priprema
Male čvrste paradajze dobro operite i na više mesta probodite čačkalicom. Što gušće ih složite u teglu. Sirće, vodu, šećer, ren i sve navedene začine dobro prokuvajte, ohladite i prelijte po paradajzu. Posle dva dana procedite, prokuvajte, ohladite i prelijte ponovo paradajz. Tegle zavežite celofanom. Na isti način možete pripremiti i mali zeleni paradajz.
BAKIN SOK OD PARADAJZA
- Sastojci
- 2 paradajza
- veza celera
- glavica luka
- so
Priprema
Paradajz dobro operite, oljuštite i isecite na komadiće. Posolite, dodajte vezu celerovog lista i iseckanu glavicu luka. Dobro izgnječite rukama i promešajte. Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan stavite da se kuva, a kada provri nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta. Sipajte u tople flaše, zatvorite, stavite u veću posudu i obložite. Ostavite nekoliko sati da se hladi i stavite u prikladnu prostoriju. Vrlo je važno da boce budu savršeno čiste i osušene.
stil-magazin.com