Ovaj vodič kroz ribarnicu će vam pomoći da u svakoj prilici izaberete najsvežiju ribu.
Svaka bolja pijaca ima svoju ribarnicu koja nudi velik izbor raznih morskih plodova, piše Ordinacija.večernji.hr.
Kako prepoznati dobru ribu u ribarnici? Ima li spasa nama laicima?
Kod biranja ribe kao i ostalih morskih plodova treba biti oprezan i paziti kako se bira. U srednjem veku su rekli da se riba čuva od izlaska do zalaska sunca, a onda se baca u more. Tako to treba biti jer se u ribi koja dugo stoji povećava količina histamina koji izaziva trovanje, a nije termolabilan tako da ga termičkom obradom nećemo uništiti, kaže nutricionista Mirna Trumbetaš.
Upozorila nas je i na način skladištenja ribe. Naime, ona se za vreme prodaje mora držati na ledu.
Kada kupujemo ribu važno je videti bistre i pune oči, škžni otvori svetlo ružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske koje su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta, elastična i metalnog sjaja, sluz ravnomerno raspoređena, a analni otvor stisnut.
Koju ribu odabrati
Svi već znamo – riba može biti plava ili bela. Takva podela posledica je raspodele i sadržaja masti u njoj.
Plava je masnija, kaloričnija, jeftinija, ali i bogatija korisnim omega-3 masnim kiselinama.
Osim po sastavu ribu biramo i po željenom ukusu jela. Plava ima nešto jači ukus i miris, dok je bela nežnija i lakša za probavu. Bela će se termički kraće obrađivati jer ima manje masti koja sporije provodi temperaturu.
Plava riba: tuna, saredela, skuša, losos, inćun, palamida
Bela riba: zubatac, oslić, škarpina, orada, brancin, grdobina
Koju god odabrali važno je samo da je sveža i vama ukusna. Preporučaju se barem dva riblja obroka nedeljno.
Sada naoružani zdravljem samo hrabro na pijacu i prijatno.