Kada se uoči samog dana slave završe sve pripreme za sutrašnji dan, osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima, mesi se slavski kolač.
Njegov izgled u mnogome zavisi od umešnosti domaćice, ali koliko god ona iskusna ili neiskusna bila, svaki slavski kolač sadrži neke zajedničke elemente – simbole stare koliko i tradicija proslavljanja krsne slave.
Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač, odnosno vrsta hleba.
Pravi se prilikom održavanja slave i uvek je okruglog oblika. Običaj je da se slavski kolač pravi dan pred slavu osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima. Kada osvane dan slave, ovaj kolač se, zajedno sa žitom i crnim vinom nosi u crkvu. Tu se vrši zajedničko osvećenje žita i blagosiljanje hleba i vina, a onda sveštenik svako žito posebno prelije, i svaki kolač posebno reže. Slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv…