Razlika između gripa i prehlade
Image courtesy of marcolm at FreeDigitalPhotos.net

Ako vas muči upala grla, izaberite neku od namirnica sa spiska i ublažite neprijatne simptome

Topli napici nisu jedini način da ublažimo bolove usled upale grla. Tu su i druge namirnice koje su odlično rešenje za bolno grlo.

Banane foto Pixabay
Banane foto Pixabay

1. Banane

reklame

Banana je mekano voće koje povoljno deluje na naše grlo. Lako se guta i ne izaziva bolove ako nam je grlo već upaljeno. Pored toga, banane su bogate vitaminom C i B6 i kalijumom, a imaju i nizak glikemijski indeks.

2. Pileća supa

Ovo je već tradicionalni lek protiv prehlada i bolova u grlu. Napravite supu bogatu šargarepom, lukom, celerom, belim lukom, povrćem koje je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

3. Mešavina limuna i meda

Ovo je odličan lek protiv upaljenog grla, a efikasno može zameniti kupovne pastile. Smanjuje upalu, ali i ublažava bolove.

4. Kajgana

Jaja su bogata proteinima i mogu pomoći kod upale grla. Međutim, nemojte dodavati mnogo začina jer tako možete pogoršati upalu.

Čajevi protiv svih tegoba
Čajevi protiv svih tegoba

5. Čaj od đumbira s medom

Odličan način da ublažite upalu grla je čaj od đumbira s medom. Dok pijete čaj obavezno udišite paru, pa će vam i disanje biti olakšano.

6. Ovsena kaša

Ovo jelo sadrži vlakna, snižava nivo holesterola, bogato je proteinima, pa je dobar izbor i kada imate upalu grla. Obogatite kašu medom ili bananama i ublažićete bolove.

7. Žalfija

Još od davnina je poznato lekovito svojstvo žalfije i ona se koristila za smirivanje upale grla. Žalfija sadrži flavonoide, enzime i fenole. Napravite čaj od žalfije i ispirajte grlo grgoljenjem.

8. Testenina od celog zrna žitarica

Testenina od celog zrna žitarica je bogata vlaknima, gvožđem, cinkom i vitaminima B1, B2, B3 i E. Dodajte neki blagi preliv i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.

Ćušpajz, šargarepa, recept, povrće,

9. Barena šargarepa

Ovo zdravo povrće, u slučajevima kada imate bolove u grlu, jedite obareno. Tako ćete lakše progutati šargarepu i neće vas povrediti komadi hrskavog povrća. Šargarepa je bogata vitaminom A, C, K, vlaknima i kalijumom.

Stvar ukusa

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.