Sa mirisom cimeta i karanfilića, od svežeg ili sušenog voća, kompot predstavljaju pravu okrepljujuću poslasticu.
Kompot od breskvi sa smeđim šećerom
Sastojci:
500 g breskvi
sok jednog limuna
100 g smeđeg šećera
nekoliko karanfilića
½ l vode
Priprema: Breskve očistite i naseckajte na kockice. Stavite u šerpu, pospite šećerom i prelijte vodom. Dodajte sok od limuna i karanfilić, piše Lisa.
Kuvajte dok breskve ne omekšaju. Možete dodati i kašičicu cimeta i pomorandžinu koru.
Šareni kompot od suvog voća
Sastojci:
50 g suvih kajsija
50 g suvih bresaka
50 g suvih šljiva
50 g sušenih brusnica
50 g suvog grožđa
1 jabuka
1 kruška
sok limuna
kora limuna
karanfilić
1 l vode
Priprema: Suvo voće stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i kuvajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Očistite jabuku i krušku i isecite ih na kriške. Dodajte kriške jabuke i kruške, karanfi lić, sok i koricu limuna u kompot i nastavite da kuvate još deset minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode. Kad se ohladi, sipajte u činije ili čaše i ukrasite anisom. Suvo voće je već dovoljno slatko tako da nema potrebe da u kompot dodajete šećer.
Kompot od šljiva sa cimetom i rumom
Sastojci:
500 g šljiva bez koštica (možete upotrebiti i zamrznute šljive)
200 g šećera
karanfilić
1 kašičica cimeta
sok jednog limuna
½ l vode
kašika ruma
Priprema: Očišćene šljive prepolovite, stavite da se kuvaju u poklopljenoj šerpi sa šećerom, karanfi lićem, cimetom, sokom limuna i vodom. Povremeno promešajte. Dodajte vodu po potrebi. Pre serviranja ukrasite listićima sveže nane.
Recepte piše: Lisa/Marija Jakob