Evo još nekih neverovatnih činjenica vezanih za tekilu:

Ako želite da pijete kvalitetnu tekilu, pijte samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Izbegavajte i brendove koji se previše reklamiraju – najbolji brendovi ne troše milione na TV reklame.

Iskusni ljubitelji ovog alkoholnog napitka se kunu u to da od prave tekile nema mamurluka! Oni kažu da mamurluk dolazi od mešanja tekile sa drugim napicima. Dakle, ukoliko pijete čistu tekilu (koja na sebi nosi oznaku 100% agava), nema glava da vas boli.

reklame

Trajnost zatvorene boce tekile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine se neće pokvariti već će više ličiti na viski, jer će gubiti kvalitete agave, a dobijati one bourbona. Kada otvorite bocu tekile, imate otprilike dva meseca pre oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.

Iako mala čašica tekile u sebi ima jednako alkohola kao i boca piva, ako je popijete „na eks“ tekila će imati dosta jači efekat. Popularno je mešanje tekile i piva, međutim već nakon par takvih mikseva nećete moći da stojite na nogama.

barmen

Postoje četiri vrste tekile. Srebrna ili Blanco gotovo da nema rok trajanja i namenjena je mešanju sa drugim pićima. Ona se ostavlja da sazri samo 2 meseca. Reposado je tekila koja prvo leži u drvenim bačvama, minimalno 2 meca, dok kvalitetniji brandovi „odleže“ i do 12 meseci. Anejo u drvenim bačvama odstoji minimum godinu dana. Mixto – vrsta tekile koju verovatno najbolje poznajemo (Jose Cuervo), sastoji se od 51% agave i dodataka karamele, aroma i slično.

Crv, ili kako neki smatraju rep čegrtuše, koji se može naći u bocama tekile je filmski mit. Pomenuti crv živi u agavi ali se u bocama tekile nikada ne može naći. Crv se može naći samo u bocama Mezcala i to kao dokaz da je alkohol toliko jak da može sačuvati crva netaknutog.

I vrapci na grani znaju postupak ispijanja tequile – poližete so, ispijete tekilu pa pocuclate krišku limuna (ili limete). Međutim, malo ko zna da se ranije umesto soli koristio šećer, a umesto limuna – pomorandža.

punkufer.dnevnik.hr / besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.