Evo još nekih neverovatnih činjenica vezanih za tekilu:
Ako želite da pijete kvalitetnu tekilu, pijte samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Izbegavajte i brendove koji se previše reklamiraju – najbolji brendovi ne troše milione na TV reklame.
Iskusni ljubitelji ovog alkoholnog napitka se kunu u to da od prave tekile nema mamurluka! Oni kažu da mamurluk dolazi od mešanja tekile sa drugim napicima. Dakle, ukoliko pijete čistu tekilu (koja na sebi nosi oznaku 100% agava), nema glava da vas boli.
Trajnost zatvorene boce tekile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine se neće pokvariti već će više ličiti na viski, jer će gubiti kvalitete agave, a dobijati one bourbona. Kada otvorite bocu tekile, imate otprilike dva meseca pre oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.
Iako mala čašica tekile u sebi ima jednako alkohola kao i boca piva, ako je popijete „na eks“ tekila će imati dosta jači efekat. Popularno je mešanje tekile i piva, međutim već nakon par takvih mikseva nećete moći da stojite na nogama.
Postoje četiri vrste tekile. Srebrna ili Blanco gotovo da nema rok trajanja i namenjena je mešanju sa drugim pićima. Ona se ostavlja da sazri samo 2 meseca. Reposado je tekila koja prvo leži u drvenim bačvama, minimalno 2 meca, dok kvalitetniji brandovi „odleže“ i do 12 meseci. Anejo u drvenim bačvama odstoji minimum godinu dana. Mixto – vrsta tekile koju verovatno najbolje poznajemo (Jose Cuervo), sastoji se od 51% agave i dodataka karamele, aroma i slično.
Crv, ili kako neki smatraju rep čegrtuše, koji se može naći u bocama tekile je filmski mit. Pomenuti crv živi u agavi ali se u bocama tekile nikada ne može naći. Crv se može naći samo u bocama Mezcala i to kao dokaz da je alkohol toliko jak da može sačuvati crva netaknutog.
I vrapci na grani znaju postupak ispijanja tequile – poližete so, ispijete tekilu pa pocuclate krišku limuna (ili limete). Međutim, malo ko zna da se ranije umesto soli koristio šećer, a umesto limuna – pomorandža.
punkufer.dnevnik.hr / besnopile.rs