Slane kuglice od susama: Još jedno popularno slavsko i rođendansko slano jelo 90-ih. Barem se ja tako sećam…
SASTOJCI:
1 celo jaje i dva žumanca
300gr brašna
Pola kašičice soli
1 prašak za pecivo
1 margarin
200gr susama
Kikiriki u zavisnosti od toga koliko ispadne kuglica. Meni je trebalo 20. Kupila sam slani, oljušteni kikiriki.
PRIPREMA:
Margarin omeksati i ostale sastojke osim susama i kikirikija prvo umutiti mikserom, oko jedan minut. Smesa će biti drobljiva i rastresita.
Zatim je umesiti rukama da se sastojci što bolje sjedine. Umutiti preostala dva belanceta.
Od smese uzimati određenu količinu, u sredinu utisnuti kikiriki i oblikovati u kuglicu. Uvaljati je u belance pa u susam i stavljati na tepsiju na papir za pečenje.
Kada završimo sa pravljenjem kuglica, staviti ih u frizider na pola sata.
Rernu zagrejati na najjače, posle pola sata od odmaranja kuglica, staviti ih u rernu, smanjiti temperaturu na 220C i peći dok ne porumene.
Pošto margarin ne koristim uopšte u ishrani, a ove kuglice pravim prvi put, nisam htela da stavim bolju zamenu kao što je svinjska mast ili maslac. Za drugi put planiram da margin zamenim necim od ova dva…
Autor: @food_by_iv