Donosimo vam par trikova kako najbolje preživeti niske temperature

Napolju postaje sve hladnije što može biti i opasno ako ne znate kako zadržati toplinu tela, ali i u vašem domu. Smrznute ruke, noge, ali i ulaz pred kućom mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, ali i lomova koji vam zaista ne trebaju.

1. Slojevito oblačenje
Goli pupak i gležanj nemaju šta tražiti zimi. Potkošulja i debele hulahopke, pa čak i tajice ispod pantalona, vaš su spas na ledenici. Muškarci bi isto trebali nositi duge gaće ili tajice ispod pantalona jer minus ne pita i u tome nema ništa sramotno.

2. Zaštitite ruke i noge
Toplina se najviše gubi preko stopala pa je važno da imate tople čarape (ako treba i dvoje) i nepropusne čizme. Ruke takođe zaštitite rukavicama, a na glavi obavezno imajte kapu i to po mogućnsoti onu kroz koju vam neće duvati hladan vetar.

reklame

3. Pazite na disanje
Gutanje hladnog vazduha i disanje na usta lako mogu prouzrokovati prehladu i upalu grla pa i pluća. Kako biste to izbegli, držite šal preko usta i nos i mirno dišite preko njega. Opušteno disanje čuva energiju i toplinu.

A evo i kako zaštititi dom:

1. Protiv smrzavanja cevi

Voda se teže smrzava ako teče pa probajte ostaviti slavine da lagano kapaju.

2. Ne zanemarujte prostorije koje se ne greju

Ako u stanu ili kući ne boravite u nekim prostorijama koje imaju radijatore, odnosno cevi, svako veče pre spavanja pustite vodu kroz njih kako bi sprečili smrzavanje.

3. Prilaze i ulaze posipavajte solju
Pri ruci uvek imajte krupnu so kojom ćete otopiti led na ulazu u kuću ili dvorištu. Ne rizikujte slomljenu ruku ili nogu.

net.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.