Ručak
Stara srpska jela su idealna za razvoj svakog deteta. Bez obzira da li vi volite da jedete “kašikom”, vaša roditeljska obaveza je da svome detetu kuvate zdrava i domaća jela koja će mu omogućiti pravilan razvoj.
Poželjno je da svom detetu za ručak spremite:
Pasulj – Beli pasulj bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) belog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije. Pasulj je bogat vlaknima i odličan je za pravilan rad metabolizma.
Naučnici smatraju da je pasulj pun antioksidantima koji mogu da spreče obolevanje od kancera.
Krem čorbice – Ova jela se izuzetno lako spremaju, a deca ih obožavaju. Ono što je najbolje je što u njih možete staviti povrće koje poželite, samleti ga u blenderu a da dete nema pojma da jede recimo šargarepu, kelj ili brokoli.
Sladak kupus sa jagnjetinom ili junetinom – Nutricionisti kažu da se kupus može jesti u neograničenim količinama. Izuzetno je bogat vlaknima i poboljšava metabolizam.
Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.