Ovo slano pecivo je pored fantasičnog ukusa i prava dekoracija na stolu. Potrebno je malo vremena i malo kreativnosti ali je zato uspeh zagarantovan.
Potrebno
4 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika supena šećera
1,5 supena kapika soli
1 kvasac
Brašna ide oko 1,100-1,200 gr
1 prašak za pecivo
Mleko i vodu ugrejati pa pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti desetak minuta.
Onda u to dodati 1 dcl jogurta,2 dcl ulja ugrejati pa ga naizmence polako dodavati dok se bude mesilo testo sa brašnom.
Brašna ide oko 1,100-1,200 gr a brašno se pre toga izmeša i proseje sa 1 praškom za pecivo.
Umesiti testo i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, istresti ga na sto pa podeliti na jufke veličine šake, svaku jufku razviti u pravougaoni oblik, preseći na pola, poslagati kolutove salame koji se preseku na pola, zaobljeni deo salame ide prema gore, uviti onda to u ružu i slagati u tepsiju, ostaviti da naraste i onda premazati jajetom i peći na 200 stepeni….
Ja sam pravila ovako i ima jako puno posla ali vama će biti mnogo lakše da testo kada naraste istresete na sto rastanjite na debljinu pola prsta i onda seći trake visine 3,5 cm a dužine 20 cm, poslagati salamu i onda uvijati ih samo u ruzice… Mogu da se prave i sa lisnatim testom.
Autor: Slatkisi-Sweet House/ Torte i kolači