Jeste li čuli za glagol popariti? U bukvalnom prevodu bi trebalo da znači izložiti nešto pari, a u domaćičko-kulinarskom rečniku nekog odlazećeg vremena znači zaliti nešto vrelom, kipućom vodom ili mlekom.
Bajat hleb i vrela voda – to je popara u samoj suštini. Sirotinjsko jelo. Način da se upotrebi hleb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv.
Sećam se kao kroz maglu da je moja baka ponekad pravila, ali ja to nisam volela. Kad sam se u ranim dvadesetim nastanila kod Srđana, bila sam duže vreme i domaća i podstanar. Živeli smo dobar niz godina sa njegovom bakom, sa kojom je odrastao, i kod koje je stekao sve one navike koje su njima bile tako normalne, a meni neretko čudne i slatke u isto vreme.
Poparu je baka-Biba spremala za Srđana uvek i isključivo sa puterom, sirom i kajmakom. U osnovi je i dalje stari hleb i vrela voda, a ova tri mlečna dodatka su najverovatnije odgovorna što sam i ja pod stare dane zavolela poparu. Danas smo Srđan i ja na istom mestu, baka-Bibe više nema, a sa nama su naša dva mala “podstanara”, koja vole poparu. Pored prženica i tosta, ovo nam je najčešći način za trošenje starog hleba.
Kod popare je dobro što je stvarno gotova očas posla i što nema mnogo šansi za greške. Jedino treba zapamatiti da odnos hleb-voda treba da bude 1:2. Koliko grama starog hleba, duplo toliko mililitara vode. Za nas četvoro dovoljno je oko 350-400 g hleba. Sve ostalo otprilike, po ukusu. Putera malo, kajmaka malo više od putera, a sira najviše od to troje. Srđan kad pravi, i puter i kajmak i sir odmah u šerpi izmeša sa poparom. Ja umešam samo puter i deo sira, a ostatak sira i kajmak dodajem preko porcije u tanjiru.
Kod popare nije dobro što na ovaj način pojedem hleba mnogo više nego što bih pojela u kriškama, što čim se ohladi više nije ni za šta, i što šerpa u kojoj se popara spremala, ukoliko se ne nalije vodom odmah, postaje noćna mora za kasnije pranje. Eto, mislim da sad znate sve o popari 🙂
Sastojci:
350-400 g starog belog hleba (starosti 3 dana ili više)
700-800 ml vode
50 g putera
4 kašike mladog kajmaka, oko 100-150 g
oko 200-250 g belog zrelijeg sira tipa sjenički ili zlatarski, može i feta
Postupak:
1. Hleb izmeriti, iseći na kriške pa iskidati na komadiće.
2. U veću šerpu sipati vodu u duploj količini u odnosu na hleb, i staviti da provri. Ako je sir neslan ili veoma blag dodati 1/3 kašičice soli, a ako je sir slan ne treba dodavati so u vodu uopšte. Skloniti sa ringle i ubaciti sav hleb, promešati da se napravi kaša, dodati puter i opet izmešati.
3. Kajmak i izmrvljen sir se mogu umešati odmah. Ili polovinu sira umešati odmah, a ostatak svakom izmrviti preko popare na tanjiru, pa preko svega sipati kašiku kajmaka, da se otopi na površini. Dobro je i ovako i onako. Služiti toplo.