Orasnice
Orasnice foto Screenshot

Orasnice su starinski kolači, čiji nas ukus uvek vraća u detinjstvo. Spolja su hrskave a unutrašnjost je meka i puna bogatog ukusa oraha.

Za pripremu nije potrebno puno sastojaka, priprema je laka i brza. Za ljubitelje slatkiša sa orasima, ovo je jedan od najboljih kolača.

Sastojci
(za 30 orasnica)

reklame
  • 3 belanca
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika ceđenog limuna
  • 250 g seckanih oraha

Priprema

Mutiti mikserom 3 belanca jedan minut, pa dodavati kašiku po kašiku šećera u prahu, ne prekidajući mućenje. Mućenje traje ukupno 10 minuta.

Posle 10 minuta, dodati kašiku ceđenog limuna i mutiti još pola minuta.
U umućena belanca sipati 250 g mlevenih oraha, i promešati ručno, dok se sve dobro ne sjedini.

Kašičicom vaditi fil (loptice), staviti u seckane orahe, posuti orasima preko i rukom oblikovati valjak, pa saviti blago u polumesec. Masa je mekana pa ne treba previše pritiskati.

Ređati u pleh u koji je stavljen pek papir.

Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa kada stavite orasnice da se peku, smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći 35 minuta.

Kolače možete čuvati i do 20 dana u zatvorenoj limenoj kutiji.

Možete ih služiti sa medom.

Prijatno!

Kuvaj uživo

Starinski recept za orasnice – Priprema (bonus recept)

Napomena: Orasnice se prave jako brzo, bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše. Vreme pečenja zavisi od vase rerne.

1. Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).

2. Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.

3. Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.

4. Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjujete na 100 stepeni.

Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.

Izvor: serpica.net

 

loading...