Ovako se uči u školi kako se praviti lisnato testo i kažu da nema šanse da ne uspe

Sastojci

1 kg mekog brašna
1 kg margarina
cca 6 dl hladne vode
1-2 kašike sirćeta
so po ukusu
+ brašno za margarin i valjanje

reklame

Priprema

U vodu umešajte so i sirće, prosejete brašno, zamesite mekše testo, dobro ga izradite.

Testo pobrašnite i ostavite da odmara na stolu prekriveno krpom.

Margarin narežite na kockice, zamesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u frižideru.

Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu testa razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)

U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.

Tanko razvaljati testo u veliki pravougaonik.

Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti levu stranu pravokugaonika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.

Opet razvaljati u pravokugaonik.
Sada preklapati na 4 sloja; levu stranu preklopiti do sredine testa, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obe strane testa gde se spajaju.

Opet razvaljati u pravougaonik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dela i staviti u zamrzivač.

Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali može i bez toga.

Bez obzira na to uvek super uspeva jer je testo mekše.

Ako ipak primetite da se teže valja ostavite ga pola sata da odmara i to je to

Od ove količine dobije se 4 porcije po 2 velike kore.

Ako vam je lakše da se snađete dok gledate kako neko drugi pravi, predlažemo vam ovaj snimak

Kuhinjica info

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.