Popularni kuvar Džejmi Oliver tvrdi da je ovaj recept za ovaj kolač dobio od bake, a štedljivost s kojom glazura štiti svežinu testa govori u prilog toj tvrdnji!
Sastojci:
125 grama putera (na sobnoj temperaturi)
225 grama šećera (beli ili smeđu po želji)
4 krupna jajeta
1 velika pomorandža
200 gr mlevenih oljuštenih badema
100 grama brašna
prašak za pecivo
Za glazuru:
225 grama šećera u prahu
1 limun
Priprema:
Umutite puter sa 125 gr šećera pa dodajte jedno po jedno jaje dok se masa lepo ne umuti. Koru pomorandže sitno nastružite pa dodajte u smesu, piše Lisa. Dodajte mlevene bademe i prosejano brašno sa praškom za pecivom. Nežno izmešajte tako da se smesa ujednači pa pecite u podmazanom plehu postavljenim pek-papirom na temperaturi od 180C oko 30 minuta.
Kolač je pečen kad dobije zlatnožutu boju, a možete proveriti i čačkalicom – ako je zabodete u sredinu kolača i bude čista kad je izvučete, testo je pečeno.
Od preostalih 100 gr šećera napravite sirup tako što ćete ga zagrejati u šerpici sa sokom od ostrugane pomorandže. Neka vri na srednjoj temperaturi nekoliko minuta, dok se šećer ne rastopi. Dok je kolač još topao, vrhom viljuške ga izbockajte po površini pa polako sipajte sirup da ga testo upije. Ostavite na žici da se potpuno ohladi.
Glazura: Prosejte prah-šećer, nastružite u njega koru limuna pa iscedite i sok od limuna mešajući dok ne dobijete gustu, kremastu masu koju možete da polako sipate preko kolača. Ne brinite ako malo curi i sa strane, kad se bude osušila, glazura će ostati dekorativna. Malo strugane korice pomorandže i limuna možete posuti po vrhu radi dekoracije.