Recept za kolač od kompota. Ako vam je ostalo kompota spremljenog za zimnicu, ili ga često kupujete, to je razlog da ga iskoristite za pripremu osvežavajućih i ukusnih kolača.
Prevrnuti kolač s kruškama
Potrebno je:
1 tegla kompota od krušaka, 125 g maslaca, 2 šolje žutog šećera, 4 jajeta, 1,5 šolja brašna, 1 kesica praška za pecivo, pola šolje jogurta, sok od pola limuna, 1 vanilin šećer, 1 burbon vanila
Priprema:
U vreo kalup za pečenje stavite šolju sećera, pa kad počne da se topi, sklonite s vatre i poređajte oceđene kruške. Prelijte sokom od limuna, vanilom i burbon vanilom. Preko rasporedite trećinu maslaca. Umutite preostali šećer i maslac, pa u to dodajte žumanca, brašno, prašak za pecivo i na kraju umućena belanca. Prelijte smesu preko krušaka i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je testo gotovo. Pečeni kolač pokrijte većim tanjirom i brzo prevrnite kolač na tanjir.
Carske mrvice s višnjama
Potrebno je:
1 tegla kompota od višanja, 30 g suvog grožđa, 2 kašike ruma, 4 jajeta, 30 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 375 ml mleka, 50 g maslaca, 125 g brašna, so, šećer u prahu
Piprema:
Suvo grožđe potopite u rum i kad omekša, odlijte višak ruma. Umutite žumanca sa mlekom, vanilin šećerom, brašnom, suvim grožđem i na kraju dodajte čvrsto umućen sneg od belanaca i šećera. U većem tiganju otopite maslac, izlijte polovinu smese i na tihoj vatri pecite. Kad se s jedne strane zapeče, okrenite je kao palačinku. Kad se i druga strana zapeče, iseckajte viljuškom na komadiće i prebacite na tanjir. Isto uradite još jednom. Služite sa oceđenim višnjama iz kompota i sve obilno pospite šećerom u prahu.
Izvor: Blic Žena