Fine, mekane i mirisne to je ukratko opis domaćih kiflica. Pokušajte nešto novo i napravite inovativne dvobojne kiflice. Svojim izgledom upotpuniće i nadograditi prethodini opis.
Sastojci:
• mleko 250 ml
• kvasac 1 kocka
• jaja 2
• ulje 250 ml
• brasno 500 gr
• brasno za I deo testa 6 kasika
• brasno za II deo testa 3 kasike
• kakao za II deo testa 3 kasike
• secer za sirup 800 gr
• voda za sirup
Uputstvo za pripremu:
Prvo pripremite sirup tako što šećer i vodu stavite da vri 5 minuta a zatim ga ohladite, piše Žena Blic.
U mlako mleko rastopite kvasac i ne čekajte da krene već odmah dodajte jaja, ulje i brašno pa zamesite ujednačeno testo a onda ga podelite na dva jednaka dela.
U prvi deo dodajte 6 kašika brašna i ponovo umesite. U drugi deo dodajte 3 kašike brašna i 3 kašike kakaa. Testo mesite dok se ne ujednači. Ostavite obe obge da odstoje 15-20 minuta.
Podelite zatim svaku obgu na 4 loptice.
Svaku lopticu na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite na 16-17 cm a zatim složite po dva razvučena testa, jedno na drugo. Braon na belo ili belo na braon a zatim složeno testo jos malo razvucite na 28 cm a onda podelite na 12 trouglova i od svakog trougla napravite kiflicu.
Kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 18-20 minuta.
Dok su jos vruće prelijte pripremljenim sirupom i ohladite pre služenja. U sirup mozete dodati sok od limuna.