Dijeta za brži metabolizam: Neke namirnice mogu da dovedu do boljeg efekta dijete, dok neke ipak nisu dobra ideja za kombinovanje.
Ovo su kombinacije uz koje će vas pratiti osećaj sitosti, a dopirneće i ubrzanju metabolizma.
Ukoliko ste na dijeti ili pokušavate da smršate, nije dovoljno samo da znate koje namirnice su dobre. Važno je znati i koje kombinacije mogu da dovedu do boljeg efekta dijete, evo koja je idealna dijeta za brži metabolizam pišu Stil/Srbija Danas.
Povrće i jaja
Jaja olakšavaju apsorpciju karotena (ovi pigmenti daju boju povrću) i u kombinaciji sa svežim povrćem obezbeđuju dvostruku korist onima koji se bore sa suvišnim kilogramima.
Pileće meso i paprika
Paprika odlično topi višak kalorija i pomaže telu da pretvori hranu u energiju. U kombinaciji s piletinom, koja je bogata belančevinama, dobija se ukusno i zdravo jelo.
Mahunarke i kukuruz
Poslednja istraživanja su pokazala da se upotrebom mahunastog povrća mogu skinuti kilogrami. S druge strane, kukuruz sadrži čvrst skrob – složeni šećer, dobar za creva, imunitet i vitku liniju.
Zeleni čaj i limunov sok
Zeleni čaj sadrži katehine, moćne antioksidanse. O korisnim svojstvima limuna znaju svi, ali još jedan plus citrusnog voća je što mogu da smanje razlaganje katehina, čineći da postanu još lakši za apsorpciju.
Losos i špargla
Losos sadrži korisne omega-3 masne kiseline, a špargla je bogata celulozom i belančevinama i pritom pomaže da se izbaci iz organizma suvišna voda.
Zapecite jelo u rerni ili ga pripremite na pari – tako će biti i ukusno i zdravo.
Bademi i grčki jogurt
Neki vitamini (posebno A, D i E) se najbolje usvajaju kada se koriste zajedno s mastima. Na primer, badem je izvor kalcijuma, antioksidanasa i vitamina E, a grčki jogurt sadrži masti i bogat je vitaminom D. Idealna kombinacija!
Avokado i spanać
I spanać i avokado sadrže ogromnu količinu vitamina i mikroelemenata, zato će salata od njih doneti maksimalnu korist vašem organizmu.
Spanać je dobar i u kombinaciji s maslinovim uljem, a avokado s ribom, piletinom i integralnim hlebom.
Tunjevina i đumbir
Tunjevina je bogata omega-3 kiselinama, a takođe i sprečava gomilanje masnih naslaga u oblasti stomaka.
Đumbir poboljšava rad stomaka i sprečava nadutost. Zato ne lišavajte sebe ni salate od tunjevine, ni sveže pripremljenog sušija. Ali izbegavajte sos od soje: sadrži mnogo soli.
Kombinacije namirnica koje treba izbegavati:
Nemojte jesti belančevine (meso, riba, jaja itd.) i ugljene hidrate (hleb, žitarice, krompir, peciva) u okviru istog obroka.
Nemojte jesti zajedno kisele namirnice (citruse, jabuke, paradajz) i ugljene hidrate.
Izbegavajte upotrebu ugljenih hidrata i šećera, na primer, pite s džemom.
Belančevine ne treba koristiti zajedno sa skrobom, kao ni s drugim belančevinama (meso+jaja, sir+jaja, meso+orašasti plodovi itd.).
Voće uvek jedite odvojeno od osnovne hrane, posebno dinju.
I mleko je najbolje koristiti odvojeno ili ga potpuno izbaciti iz jelovnika.