Recept za baklavu sa višnjama. Lepa kombinacija višanja, fila od prezli i šećera sve zapakovano sa gotovim korama i preliveno šerbetom.
POTREBNO:
– 500 gr tankih kora za pitu
– 400 gr očišćenih višanja
– 250 gr prezli (hlebnih mrvica)
– 2 čaše od jogurta šećera
– 1 čaša ulja
Za šerbet preliv:
– 1 limun
– 3 čaše vode
– 3 – 4 čaše šećera (baklava se pravi dosta slatka, ali vi možete ipak smanjiti količinu šećera ako vam smeta)
– 2 vanila šećera
PRIPREMA:
Podmazati tepsiju, za nijansu manju tepsiju od rerne. Izmešati prezle i šećer.
Slagati na tepsiju: kora, malo ulja, kora, malo ulja, prezle, kora, ulje, prezle, kora, višnje, kora, ulje, prezle, kora, ulje, prezle, kora, višnje, kora, ulje, prezle….dok se ne potroše kore i prezle. Znači višnje stavljate u samo dva reda , ostalo su kore i prezle.
Na početku idu dva puta kora i ulje al bez prezli da se stvori čvršća donja korica. Znači da između višanja bude po 3-4 sloja od kora, ulja i prezli. Zadnju koru premazati sa malo ulja. Baklavu iseći na kocke i peći na 180 stepeni dok ne porumeni.
Za to vreme napravite šerbet-vodu, šećer, kriške limuna kuvati 20 minuta i vrelo preliti preko vrele baklave. Ostaviti do sutra da odstoji (možete maznuti koji komad – ko će čekati do sutra 🙂
Izvor: Šerpica