3. Čorba sa koprivom
Ova čorbica se pravi u tokom proletnjih dana kada se budi priroda. Idealna je za oporavak tela od teške bolesti, ali i za decu koju morate da osnažite za prolećne gripe i prehlade.
Potrebno vam je: 1 kašika masti, 2 mlada luka sa perima, 2 mlade šargarepe, malo svežeg peršuna, 4 mlada krompirića, 10 vrhova od mlade koprive, so, biber…
Priprema: Na masti izdinstajte luk, šargarepu i krompir. Tome dodajte oprane i iseckane vrhove koprive. Sve nalijte sa vodom pa kuvajte 1 sat na umerenoj temperaturi. U jednu malu šoljicu pomešajte 2 kašičice brašna i malo vode kao i so i biber pa sve izmešajte u glatku smesu. Sipajte sadržaj šoljice u ključalu čorbicu i pustite da vri još pet minuta. Nakon toga isključite ringlu. Prijatno!
4. Bela čorba
Ovo je izrazito zimsko jelo i pravi se od osnovnih namirnica. Izuzetno je krepka čorbica i preporučuje se deci kao glavni obrok.
Potrebno je: 3 krompira, 3 šargarepe, 1 glavica crnog luka, pola litre slatkog mleka, malo domaćeg kajmaka.
Priprema: Izdinstajte krompir, luk i šargarepu, dodajte malo vode i mleko i pustite da ključa. Nakon pola sata dodajte začine (so i biber), a zatim i domaći kajmak (količina po želji). Neka se sve još malo krčka i nakon toga čorbicu skinite sa ringle. Uživajte!
5. Grašak sa mirođijom
Izuzetno mirisno jelo, stariji ga obožavaju dok deca pomalo zaziru od mirođije. Lako se sprema a o dobrobitima ovog jela nećemo ni da govorimo.
Potebno: 1 glavica luka, 2 šargarepe, 1 paškanat, 400 g graška, 2 srednja krompira, 300 junetine, struk mirođije, so, biber i aleva paprika.
Priprema: Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat. Nakon 15 min dodajte junetinu isečenu na kockice kao i grašak. Dodajte 250 ml vode i pustite neka se sve krčka još 10ak minuta. Zatim nalijte još vode i pustite neka se sve kuva jedno 40 minuta. Dodajte mirođiju i začine i ostavite čorbicu na ringli još par minuta. Posle ovog jelo je spremno za posluženje. Po želji u svaki tanjir možete dodati i po kašičicu kisele pavlake. Uživajte!