Zdravlje na usta ulazi, a ove čorbice su pravi primer za to
Da li se sećate onih dana kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći dan grašak ili boranija? Nije bilo biranja i svi su jeli to što je skuvano. Jela “na kašiku” su bila obavezna i domaćicama draga jer su znale da svojoj porodici spremaju nešto zdravo.
Ovo su top pet starinskih čorbastih jela koje nikad nećemo zaboraviti:
1. Čorbast pasulj
Nezaobilazan izvor vitamina i minerala, a domaćice su ga sa uživanjem spremale svojoj anemičnoj deci. Znalo se, pasulj je pun gvožđa, hranljiv a jednostavno se sprema.
Ovo je proveren, porodični recept:
Potrebno: 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 3 šargarepe, pola kilograma pasulja, so, biber i aleva paprika, suva rebarca i malo suve slanine, 1 kašika masti.
Priprema: Na kašiku masti izdinstajte crni i beli luk, ali i šargarepu. Zatim dodajte slaninicu isečenu na kockice (količina po želji) i suva rebarca (operite ih ispod mlaza tople vode kako biste sprali garež, a onda ih stavite u lonac). Sve donstajte 15 minuta, pa dodajte pasulj koji je preko noći bio potopljen u vodu. Dodajte začine, pa sve dinstajte još par minuta. U lonac nalijte vodu i ostavite da se lagano krčka oko sat i po. Prijatno!
2. Sladak kupus
Sladak kupus skoro uvek se kuva sa dobrim parčetom meke junetine. Te dve stvari se ne razdvajaju. Ako je spremljen na tradicionalan način, nema osobe kojoj nije omiljeno jelo….
Potrebno vam je: 1 velika glavica svežeg kupusa, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 1 paradajz, 1 paškanat, 300 g junetine, 1 kašika masti, malo soli, bibera i aleve paprike.
Priprema: Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte i junetinu isečenu na kockice. Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz. Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka jedno sat vremena. Ukoliko volite ljuto, obavezno začinite ovo jelo sa ljutom papričicom. Uživajte!
…nastavak na sledećoj strani…