Parče ove štrudle nema konkurenciju!
Sastojci:
500 g brašna
2,5 dl mleka
1 kockica sirovog kvasca
120 g margarina
1 kašičica šećera
60 g šećera
Fil od oraha i čokolade:
250 g mlevenih oraha
50 g čokolade
1 dl mleka
3 kašike šećera
20 g putera
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika vode
Priprema:
1. Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi.
2. Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasac i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil.
3. Orahe pomešajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu. Mleko zagrejte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko oraha i čokolade i promešajte. Mešajte da se smesa izjednači.
4. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva).
5. Sa strane malo testo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni C oko pola sata ili dok ne porumeni.
stvarukusa.rs