Slasni čokoladni užitak u svakom zalogaju.
Sastojci:
10 belanaca
300 g sitnog šećera
300 g mlevenih oraha
2 kašike oštrog brašna
Fil:
10 žumanaca
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g omekšalog maslaca
3 kašike jake crne kafe
Dekoracija:
200 g čokolade
Priprema
1. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, pa postepeno dodajte mlevene orahe naizmenično s oštrim brašnom. Od dobijene smese na iscrtanom pek papiru ispecite 4-5 okruglih kora. Kore treba peći na 180 stepeni, svaku 15-tak minuta ili dok ne dobije lagano zlatastu boju. Ohladitr ih.
2. Za fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte izlomljene kocke čokolade, stavite na paru i kuvajte mešajući dok smesa ne postane gusta. Skinite fil s vatre, dodajte proceđenu kafu i ohladite. Penasto umućen maslac umešajte u hladan fil.
3. Ispečene i ohlađene kore premažite filom, stavite jednu na drugu, pa tortu i spolja nafilujte. Hladite tortu 2-3 sata. Rashlađenu ukrasite, po želji, otopljenom čokoladom ili ostatkom fila.
stvarukusa.rs