Od belog šećera napravite mnogo zdraviju varijantu, smeđi šećer. Biće vam garantovano ukusnije.
1 kg šećera
250 ml mleka
100 gr oraha
Priprema:
Od kilogram šećera uzeti tri fildžana šećera i staviti u šerpu (najbolje bi bilo uzeti kakvu dobru šerpu sa debelim dnom) pa na šporet i pojačati na najveću temperaturu.
Kašikom (najbolje drvenom) mešati dok se šećer ne istopi i ne postane karamelizovan.
Zatim u to sipati mleko i mešati, ali pazite da se ne opečete.
Dok se karamelizovani šećer istopi odmah sipajte ostatak šećera i mešajte dok ne počne da
ključa.
Kada skinete šećer sa ringle nastavite mešiti još jedno petnestak minuta, sve zavisi od brzine mešanja, pred samo istresanje šećera uspite orahe iseckane i blago promešajte.
Ako se pitate kako će te znati da li je šećer gotov, jednostavno gledajte stranice šerpe, ako se počelo hvatati po stranicama odmah ga izlijte inače teže je presuti ga ako se previše ohladi.
Tepsiju u koju će te presipati šećer malo pokvasite vodom i zatim odmah presipajte pečeni šećer. Kad se malo ohladi šećer isecite po želji na kocke. Uz kafu i mleko nema bolje poslastice.
Izvor: magicnirecepti.blogspot.ba