Kada je trebalo da izađem u susret zahtevu za običnu pogaču, primenila sam princip za osnovno testo – brašno, voda, kvasac, so i ulje, u pravilnoj srazmeri koja se pokazala ispravnom u mnogim receptima za testa.
Umesila (mikserom, naravno), ostavila malo da naraste, onda ga u još dva-tri poteza premesila i oblikovala, pustila da odstoji dok se rerna ne zagreje i pekla. Ukoliko je žurba prevelika, biće dovoljno i ono prvo odmaranje od desetak minuta, jer je reč o običnoj pogači, pa se ne može pogrešiti, nikako.
Sastojci
500g brašna
300ml mlake vode
1/2 svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
Svež kvasac razmutiti u mlakoj vodi, uz dodatak šećera (ukoliko se koristi suvi kvasac, samo se pomeša sa brašnom). Kada kvasac proradi, postepeno ga dodavati brašnu kome se doda so, muteći mikserom (dodaci za mešenje) ili mesiti rukama. Dodati ulje. Testo mesiti dok ne postane glatko, pa ga ostaviti u posudi prekrivenoj krpom 15-30 minuta da naraste.
Nakon tog vremena, malo premesiti rukom i oblikovati u kuglu, koju zatim staviti na pleh prekriven papirom za pečenje. Kuglu pritisnuti odozgo, kako bi pogača bila pljosnatija. Ostaviti 15-ak minuta da testo odmara, dok se rerna ne zagreje.
Peći 10 minuta na 230 stepeni, pa zatim smanjiti na 190 stepeni i peći 30-35 minuta. Pečena pogača se prepoznaje kada se odozdo kucne, čuje se šuplji zvuk koji blago ječi.
Pogaču ostaviti da se malo ohladi, pa je lomiti rukama i služiti.