Badnji dan je jedan od najznačajnijih dana, a taj dan domaćica se posveti kuhinji i spremanju Badnje večere. Jedan od važnih jela koje treba da se nađu na trpezi tu noć je i posna badnjačka večera.
Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ – Jovan 6,51). Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, piše Kurir
Napravite najbolju posnu badnjačku pogaču, u kojoj se ubacuje u nekim krajevima novčić.
Potrebno je
* 1 kg brašna
* oko 500 ml mlake vode
* 1 kašika soli
* 1 kesica praška za pecivo
Ukrasi:
150 g brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode
Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.
Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat “slovo” ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj.