Leskovačka mućkalica je tradicionalno jelo leskovačkog kraja, naročito popularno u ovo doba godine.
Osnovni sastojci:
svinjetina, beli luk, ulje, biljni začini, crni luk, slanina
Sastojci
1 kg svinjskog mesa od vrata
200g sveže slanine (mesnate)
5 glavica crnog luka
10 pečenih paprika (iseckane)
500 g flaširanog paradajza iz zimnice
2 glavice belog luka
tucana ljuta paprika
so, biber, biljni začin
1,5 dl ulja
Priprema
1. Meso isecite na kocke i začinite ga po ukusu i obmotajte slaninom. Stavite ga na roštilj da se malo ispeče, a ako nemate roštilj možete i na teflonskom tiganju da ga propržite.
2. Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na ulju dok ne dobije staklastu boju. U tako prodinstan luk dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. U to dodajte meso, nalijte ga vodom i krčkajte dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu.
3. Na kraju leskovačku mućkalicu presipajte u zemljanu posudu i kratko je zapecite u rerni.
4. Kada je gotovo specijalitet zaljutite tucanom ljutom paprikom. Leskovačku mućkalicu poslužite toplu, a umesto hleba uzmite lepinje.
Izvor: opanak.rs