Kiseli krastavci foto Pixabay
Kiseli krastavci foto Pixabay

Kada vam neko kaže turšija ili zimnica prvo na šta pomislite su kiseli krastavci. Prosto su nezaobilazni u svakoj turšiji.

Oni su odlična dopuna uz bilo koji ručak i nezaobilazni na slavskoj trpezi svake domaćice koja drži do tradicije.

Evo recepta kako da ih pripremite.

reklame

Sastojci

  • krastavci veličine 10–15 cm sa peteljkama
  • šaka seckane mirođije
  • nepuna kašika salicila
  • stipsa veličine kukuruznog zrna
  • 15–20 zrna bibera
  • 3 l vode
  • 1 velika kašika soli
  • 75 g sirćetne kiseline

Priprema

Krastavce dobro oprati, osušiti i poređati u teglu od 5 litara, tako da ostane što manje vazduha u tegli.

Po krastavcima staviti mirođiju, slačicu, biber, salicil i stipsu. Vodu prokuvati sa kašikom soli i ostaviti da se ohladi, pa dodati sirćetnu kiselinu.

Dobro promešati i preliti krastavce. Teglu čvrsto zatvoriti i ostaviti osam dana na suncu.

Posle toga ostaviti u ostavi ili podrumu.

stvar ukusa

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.