Kada vam neko kaže turšija ili zimnica prvo na šta pomislite su kiseli krastavci. Prosto su nezaobilazni u svakoj turšiji.
Oni su odlična dopuna uz bilo koji ručak i nezaobilazni na slavskoj trpezi svake domaćice koja drži do tradicije.
Evo recepta kako da ih pripremite.
reklame
Sastojci
- krastavci veličine 10–15 cm sa peteljkama
- šaka seckane mirođije
- nepuna kašika salicila
- stipsa veličine kukuruznog zrna
- 15–20 zrna bibera
- 3 l vode
- 1 velika kašika soli
- 75 g sirćetne kiseline
Priprema
Krastavce dobro oprati, osušiti i poređati u teglu od 5 litara, tako da ostane što manje vazduha u tegli.
Po krastavcima staviti mirođiju, slačicu, biber, salicil i stipsu. Vodu prokuvati sa kašikom soli i ostaviti da se ohladi, pa dodati sirćetnu kiselinu.
Dobro promešati i preliti krastavce. Teglu čvrsto zatvoriti i ostaviti osam dana na suncu.
Posle toga ostaviti u ostavi ili podrumu.
loading...