Sastojci:
– 240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola belog)
– 1/2 kašičice praška za pecivo
– 1/2 kašičice sode bikarbone
– prstohvat soli
– 145 g maslaca
– 120 g šećera
– 1 jaje
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 230 g čokolade
Priprema:
Prosejte brašno, pa ga pomešajte s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
Maslac miksajte sa šećerom da smesa postane lagana i kremasta. Dodajte jaje i ekstrakt vanile pa još malo mutite. Dodajte smesu s brašnom i mutite dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte usitnjenu čokoladu i umešajte je varjačom ili rukama (što je više čokolade, keksići su bolji).
Smesu stavite u plastičnu kesu i ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohladi.
Izvadite je iz kesice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite oko 12 minuta na 180 stepeni, samo toliko da ivice poprime zlatnu boju, sredina neka ostane bela, tako će ostati mekši.
Savet: Pečen i ohlađen keks neka odstoji preko noći u limenoj kutiji s poklopcem kako bi bio prhkiju i mekan.
kurir.rs