U zavisnosti od ukusa, paprikaš možete napraviti od junećeg ili pilećeg mesa. Način spremanja je isti samo se pileći kuva kraće vreme i blažeg je ukusa.
Potrebni sastojci:
- 1 kg pilećeg filea bez koske ili 1 kg junećeg mesa od buta
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 kg krompira
- ulje
- začini
Način pripreme:
1. Prvo očistite i iseckajte luk.
2. U veću šerpu ili lonac sipate pola deci ulja i stavite iseckan luk, na laganoj
vatri ga propržite tako da luk dobije staklastozlatkastu boju.
3. U međuvremenu dok se luk prži, iseckate meso na kockice i stavite zajedno
sa lukom i propržite oko 5 minuta uz mešanje. Dolijte vodu.
4. Očišćen krompir isečete na četvrtine (ako kuvate pileći paprikaš krompir iseći
na manje komade da bi se u isto vreme kao i meso skuvao).
5. Dolijte još vode kad ubacite krompir, tako da prekrije celu masu i kuvate na
srednje jakoj vatri, uz dodavanje vode po potrebi. Pileći paprikaš kuvate do 60
min, dok je za juneći potrebno oko 90 min. Naravno, sve zavisi od starosti mesa
tako da viljuškom probajte kada je kuvano.
6. Pred kraj kuvanja dodate so, bio začin, biber po potrebi. U pola šolje vode
razmutite 1 supenu kašiku aleve parike i po želji dodate 1 supenu kašiku brašna
i pustite da proključa.
7. Paprikaš se služi u dubokom tanjiru ili činijici, uz salatu po želji.