Meso pripremano na ovaj način se topi u ustima, a sos od meda, vina i jabuka mu daje poseban ukus.
Sastojci:
1,2 kg jagnjećeg buta bez kosti
so, biber
1 jabuka
2 glavice luka
grančica ruzmarina i majčine dušice
200 ml belog vina
začin od suvog povrća
2 kašike meda
2 kašike gustina
Priprema:
1. Meso posoliti, pobiberiti, uviti u rolnu i uvezati kuhinjskim koncem. Očistiti jabuke od semenki i iseći ih na kockice, kao i crni luk. Začinsko bilje iseckati. Zagrejati rernu na 180°C.
2. U vatrostalnu posudu sa poklopcem staviti meso, luk, jabuke, začinsko bilje, 1/3 vina i malo vode. Dodati za;in od suvog povrća i krčkati u rerni oko 90 minuta.
3. Otklopiti vatrostalnu posudu i izvaditi meso. Ocediti sok od pečenja u šerpu. Doliti ostatak vina (vode po potrebi) i med i sve ispasirati. Dodati razmućeni gustin i kuvati sos još koji minut. Začinti po ukusu i servirati uz meso. Uz ovo jelo lepo ide barena boranija olovka, barena šargarepa i mladi prženi krompirići.
stvarukusa.rs