Gibanica spada u tradicionalna srpska jela. Gotovo da nijedna svečana trpeza koju sprema iskusna domaćica ne može da prođe bez gibanice.
Ukusna je kada je topla jednako i kada se ohladi. Probajte da je napravite po ovom receptu, nema šanse da ne uspe.
Sastojci:
Kore za gibanicu, 500 g sira, 1 čaša (2 dl) kisele vode, 4 5 jaja, pola čaše ulja, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica soli, kisele pavlake (može i pola čaše jogurta)
Priprema:
Umutiti jaja, izgnječiti sir i pomešati. Dodavati kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo, malo soli (zavisi koliko je sir slan) i pavlaku (ili jogurt). Ja više volim da dodam pavlaku.
Nauljiti šerpu i staviti jednu i po koru da prekrije dno i malo viri sa svih strana pleha. Ostavite jednu celu koru sa strane za prekrivanje pite (stavite je u kesu da se ne bi osušila). Ostale kore podeliti na pola i svaku polovinu umakati u fil, zgužvati i ređati u šerpu da prekriju celo dno. Tako raditi sve dok ne utrošite kore i fil. Ukoliko vam ostane malo fila prelijte ga preko zgužvanih kora. Saviti kore koje vire iz pleha prema unutra i onom korom koju ste ostavili sa strane prekriti celu pitu tako što je zavučete malo sa svih strana. Poprskati uljem i kiselom vodom i pecite oko 40 minuta na temperaturi 200 stepeni.
Kada izvadite pitu iz rerne možete je prekriti čistom krpom da se malo opusti. Prohlađenu pitu secite na parčad.
Prijatno