Krenete li da prelistavate knjige s receptima svojih mama sigurno će vam pažnju privući zvučan naslov ‘Čudo od jednog jajeta’. Čuveni kolač jedan je od onih koje su mame i bake uvek imale pri ruci u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju ili kod ispunjavanja želje za slatkim svojih najmlađih
Recept za jednostavan kolač ‘Čudo od jednog jajeta’ čine sastojci koje više manje uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti tek pola sata, piše Zadovoljna.
Sastojci
BISKVIT
– 1 jaje
– 1 šoljica šećera
– 1 šoljica mlevenih oraha
– 1 šoljica mleka
– ½ šoljica ulja
– 1 šoljica brašna
– 1 prašak za pecivo
Priprema:
Ulupajte jaje i dodajte pola šoljice šećera, nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mleko i mešajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom umešajte orahe i ulje, razradite i na kraju kašikom umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen sud. Pecite u pećnici zagrejanoj na 170 stepeni oko 20 minuta.
Savet: Biskvit mora biti sočan zato je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom proverite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smese, možete ga izvaditi iz rerne.
KREM
Sastojci:
– 1 puding od vanile
– 3 dcl mleka
– 2 kašike šećera
– 150 g maslaca
Priprema:
Odvojite 1 dcl mleka i u njega umešajte puding i šećer, ostatak mleka stavite u lonac da provri. Smanjite vatru i u vrelo mleko polagano mešajući dodajte pripremljeni puding.
Kada sve provri skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umešajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte narendanom čokoladom, cimetom, mlevenim orasima ili dodatkom po želji.