Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo osnovnog recepta.
Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća.
Bešamel služi i kao osnoa za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.
Za pripremu bešamela vam je potrebno 70 g maslaca, 30 g brašna, 800 ml mleka, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice muskatnog oraščića.
Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu.
Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.
U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.