Američke palačinke su nekako kao zdepaste rođake onih naših običnih tankih palačinki, ali ipak dovoljno bogate duhom i sa dobrim smislom za humor, pa imaju svoje obožavaoce koji ih zaljubljeno gledaju.
Ne mogu reći koje palačinke češće pravim, ali znam koje su brže i jednostavnije: baš ove koje danas predstavljam. One su mi, između ostalog, džoker kada nestane hleba, a treba da pripremim doručak pre posla. Par minuta pripreme, mera koja je taman dovoljno velika da se napravi desetak palačinki, koje pečem u turama od po tri. Naravno da mogu da se posluže uz kremove, džemove, samo posute prah-šećerom, cimetom, uz slatku pavlaku…. Svako će naći svoj omiljeni način, jer ovako mirisne palačinke nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Recept je nastao šunjanjem kroz internet i kombinovanjem recepata.
Sastojci
1 jaje
250ml mleka
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
2 vanilin šećera
2+2 kašike ulja
240g brašna
1 prašak za pecivo.
Umutiti jaje, pa dodati mleko, so i obe vrste šećera. Zatim dodati 2 kašike ulja i polako dodavati brašno umešano sa praškom za pecivo. Ukoliko je testo nešto gušće, dodati 1 kašiku jogurta.
Tiganj za palačinke staviti na ringlu, premazati sa malo ulja od preostale dve kašike i zagrejati ga na umerenoj temperaturi (7. od 9 podeoka). Sipati palačinke da budu u prečniku oko 10cm. Peći dok ne počnu da se stvaraju balončići, pa ih okrenuti i dopeći sa druge strane. Servirati uz džem, krem, prah šećer itd.