Većina pušača poželi da posegne za cigaretom čim završe s obrokom,ali nisu svesni koliko štete nanose svom organizmu s ovom navikom.

 

 

reklame

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže svariti, ali nauka ne podržava tu njihovu teoriju.

Osvoji ga šarmom

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak sistema za varenje koji tada utiče na celo telo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada sistem za varenje radi punom parom, lakše apsorbuje. Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom traktu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebalo bi da izbegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od ‘normalnog’. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata pre nego zapalite cigaretu.

zadovoljna.hr 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.