Bezglutenske palačinke

Palačinke sa bananom bez glutena i bez šećera. Mekane i vazdušaste palačinkice sa banananom, ovsenim pahuljica i integralnim brašnom. Gotove za čas i savršen doručak!

količina za 12-15 palačinki (40-45g)

Sastojci

reklame

za palačinke

80g ovsenih pahuljica
70g heljdinog brašna (ili drugog po izboru)
prstohvat soli
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice cimeta
160-180g zrele banane (2 male ili 1.5 srednje veličine)
kašika maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja (10g)
2dl mleka (ili biljnog “mleka” – bademovog, sojinog, pirinčanog…)
2 jaja
pola kašičice ekstrakta vanile ili semenke iz polovine šipke vanile (proizvoljno, ali odlično!)
kašičica ulja za prženje
proizvoljni dodaci (izaberite jedan, ali nije neophodno)*
20g maka (moj favorit!)
20g sitnog kokosa
30g mlevenih badema, lešnika ili oraha

Predlozi za služenje

Nešto od ovog: javorov sirup, med, džem, šećer u prahu, pasirano kuvano voće…
grčki jogurt, med i orašasti plodovi (orasi, pekani, lješnici, bademi)
nemasni blagi sir, javorov sirup ili voćni preliv od kuvanog bobičastog voća
sveže voće i javorov sirup (po potrebi)
domaća Nutella (ili ona prava) ili karamel namaz sa bademima, cimetom i morskom solju

Postupak

U seckalicu ili multipraktik ubacite ovsene pahuljice, brašno (najčešće koristim heljdino, ali je prilično sitno i svetlo, tako da se nemojte čuditi zašto palačinke ne izgledaju “integralno”), prašak za pecivo, so, cimet i na kratko izmiksajte samo dok se pahuljice delimično ne usitne. Prebacite tu suvu smesu u činiju.

Sad ubacite u seckalicu banane i na kratko ih izmutite. Dodajte jaja, ulje, mleko i vanilu, i mutite dok se sve ne spoji i zapeni (oko 30 sekundi).

Tečnu smesu dodajte suvoj i samo na kratko ručnom mutilicom izmiješajte dok se ne spoje sastojci. Ako možda dodajete nešto od dodataka (mak, kokos ili orašaste plodove), sad je vreme da ih lagano umešate.

Zagrejte teflonski tiganj na srednjoj vatri, nakapajte malo ulja, kutlačicom sipajte smesu i pustite da se sama razlije. Da bi mi sve bile manje-više iste veličine, koristim mericu od 0.5dl i njome sipam, a u velikom tiganju za palačinke mi staju po tri.

Ako želite, možete peći i veće palačinke, u manjem tiganju po jednu. Sačekajte da se pojave mehurići, pa i da popucaju (oko 2 minuta), okrenite i pržite još minut.

Prebrišite papirnim ubrusom tiganj da ulje ne bi počelo da gori, dodajte ponovo par kapljica ulja, i nastavite prženje dok ne potrošite smesu.

Krenite od srednje temperature, a zatim prilagodite – ako vidite da sa donje strane počnu brzo da gore, smanjite (na mom šporetu je maksimum 9, a dok ih pečem “balansiram” između 7 i 6).

Predlozi za služenje

Palačinke služite tople ili na sobnoj temperaturi. Fantastične su u oba slučaja, mekane, vazdušaste i penaste, najbolje kad su sveže, ali odlične i narednog dana blago podgejane.

Možete ih jesti onako same ili ih jednostavno poslužiti uz med, javorov sirup, šećer u prahu ili džem (bolje neki kiselkastiji od bobičastog voća).

Takođe, klincima bi se verovatno najviše dopale uz neki slatki namaz poput kupovnih čoko-lešnik i ostalih varijanti.

Iskoristite priliku i poslužite ih uz divno sveže sezonsko voće – kajsije, breskve, jagode, trešnje, maline, smokve… Kad bobičasto voće nije u sezoni, možete koristiti mrznuto i na kratko ga prokuvati sa malčice meda ili šećera i koristiti kao neki instant džem.

Ove palačinke se sjajno uklapaju i uz mlečne ukuse poput grčkog jogurta, pavlake ili svežeg sira. Prelijte medom, dodajte krupno naseckane orašaste plodove ili semenke, narežite malo voća i dobili ste doručak iz restorana! 😉

 

Napomene

Pomenula sam da možete ubaciti i neke dodatke po želji. Savjetujem da ih makar jednom napravite u osnovnoj verziji da biste videli kako one zapravo treba da izgledaju, a kasnije pustite mašti na volju i računajte koliko bi vam čega odgovaralo da dodate.

Za verziju bez glutena, vodite računa o izboru brašna (heljdino je odlično), kao i o izboru pahuljica.

Ovsene pahuljice prirodno ne bi trebalo da imaju gluten (ili neku veoma malu količinu), ali ako je potrebno da budete sasvim sigurni, potražite pakovanja na kojima je to naznačeno.

Na tanjiru

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.