Domaći ajvar je omiljena zimnica u svakom domu, pa će vas ovaj provereni recept sigurno obradovati. Postupak pripreme je jednostavan, a potrebno je da pažljivo pratite uputstva.
Ajvar može da se kombinuje uz roštilj, a odličan je i kao namaz za doručak ili dodatak za meze iliti hladno predjelo
Od sastojaka potrebno vam je:
– 3 velika patlidžana
– 5 dl ulja
– so po ukusu
– 1 veća kašika šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku pa joj oljuštite koru i očistite je od semenki. Prohlađene paprike stavite u cedilo da se ocede pa nastavite sa radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, oljuštite ih i ocedite. Oceđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mlevenje mesa pa dobijenu smesu premestite u veliki lonac i lagano počnite da kuvate.
Smesu mešajte što više, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne sme izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta pre kraja kuvanja dodajte so i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kutlačom pređite po dnu – ako kutlača za sobom ostavlja trag kojim možete videti dno lonca, Tegle pripremite dok se ajvar kuva. Zagrejte ih u pećnici na 50 stepeni, a ajvarom ih punite nakon što ste ga sklonili sa vatre.
Kada ih napunite, na vrh svake tegle dolijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Držite ih na jednom mestu, prekrivene zatvaračem, folijom ili krpom. Nakon što tako odstoje jedan dan, odnesite ih na neko hladnije i mračnije mesto.
Avaz